Čokoládové cupcakes s čokoládovo-kávovým krémem
S šálkem lahodné kávy si ho vychutnáte ještě lépe.
2 hodiny
Příprava pokrmu + vaření
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
Obtížnost pokrmu
12 cupcake
Porcí pokrmu
Porcí pokrmu
Ingredience
Na cupcakes:- 250 g hladké mouky
- 40 g kakaa
- 100 g cukru krupice
- ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 60 g másla
- 2 vejce
- 250 ml teplého mléka
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 100 g hořké čokolády
- malé espresso
Na ozdobu:
- 50 g nasekaných lískových oříšků
Postup receptu
Podzimní počasí se dostavilo v plné síle a s ním přišla i chuť zavřít se do tepla, přikrýt se dekou a s přivřenýma očima se nechat rozmazlovat něčím dobrým. My jsme vyzkoušeli recept na čokoládové cupcakes s kávovo-čokoládovým krémem. S šálkem lahodné kávy si ho vychutnáte ještě lépe.
Pro přípravu espressa na krém jsme použili kávovar SAGE The Barista Express BES875 s integrovaným mlýnkem. Dokonalé espresso dokáže připravit díky několika základním faktorům – čerstvě namleté kávě, správnému tlak a stálé teplotě vody. Elektronický PID systém zaznamenává teplotu v průběhu extrakce a zajišťuje stabilitu teploty během celého procesu s přesností +/-1°C. Optimální tlak pro extrahovanou kávu umí napovědět průvodce tlaku. Mlýnek na kávu s nerezovými mlecími kameny umožňuje namlít jen potřebné množství kávy přímo do držáku. Díky těmto proměnným, tedy možnosti nastavení hrubosti a dávkování, máte možnost nekonečného experimentování s přípravou kávy podle vaší chuti.
Pro přípravu espressa na krém jsme použili kávovar SAGE The Barista Express BES875 s integrovaným mlýnkem. Dokonalé espresso dokáže připravit díky několika základním faktorům – čerstvě namleté kávě, správnému tlak a stálé teplotě vody. Elektronický PID systém zaznamenává teplotu v průběhu extrakce a zajišťuje stabilitu teploty během celého procesu s přesností +/-1°C. Optimální tlak pro extrahovanou kávu umí napovědět průvodce tlaku. Mlýnek na kávu s nerezovými mlecími kameny umožňuje namlít jen potřebné množství kávy přímo do držáku. Díky těmto proměnným, tedy možnosti nastavení hrubosti a dávkování, máte možnost nekonečného experimentování s přípravou kávy podle vaší chuti.
- Na přípravu těsta na cupcakes: Ve větší míse smíchejte hladkou mouku, kakao, cukr, kypřící prášek do pečiva a jedlou sodu. K suchým ingrediencím poté přidejte máslo o pokojové teplotě, vajíčka a teplé mléko. Těsto důkladně promíchejte, mělo by mít řidší konzistenci.
- Hotové těsto nalijte do cupcakes košíčků a dejte je péct do vyhřáté trouby na 170 °C na 20 minut. Po upečení dejte cupcakes vychladnout.
- Jakmile jsou cupcakes studené, můžete u nich lehce seříznout vršek, aby se na ně lépe dával krém.
- Na přípravu kávovo-čokoládového krému: Nejprve si připravíte espresso v kávovaru SAGE BES875.
- Kávu nasypte do zásobníku na kávu a vložte páku do nástavce na mlýnek. Stiskněte tlačítko FILTR SIZE a nastavte funkci SINGLE, kontrolka se rozsvítí. Páku stlačte a nechte namlít čerstvou voňavou kávu.
- Tamperem upěchujte mletou kávu a případně na srovnání můžete použít Razor.
- Páku zajistěte pod sprchou a zapněte funkci espressa.
- Po dokončení kávovou sedlinu vyklepněte z páky, utřete ji a nechte ještě jednou protéct vodou naprázdno, abyste páku i sprchu vypláchli.
- Hotové espresso nechte vychladnout.
- V robotu si nechte vyšlehat mascarpone a poté do něj postupně přidávejte rozpuštěnou hořkou čokoládu, která není horká, jinak by se mascarpone začalo rozpouštět.
- Jakmile máte zašlehanou všechnu čokoládu, začněte postupně přilévat studené espresso. Nechte robotem espresso důkladně zapracovat do krému.
- Hotový krém dejte vystydnout zhruba na 1 hodinu do lednice.
- Zdobení cupcakes: Na vystydlé cupcakes za pomoci cukrářského pytlíku a zdobící špičky dejte krém. Dozdobte cupcakes krémem a nasekanými lískovými oříšky.