Falafel

Falafel
Obsahuje proteiny a řadu vitamínů 
60 minut
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
cca 30 ks
Porcí pokrmu

Ingredience

  • 250 g suché cizrny – namočte přes noc
  • hrst petrželové natě
  • hrst koriandru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce oleje
  • 4–5 lžic hladké mouky

Postup receptu

Letošní rok cestování příliš nepřeje, a tak si vůni dálek můžeme přiblížit v pohodlí domova. Třeba nějakým zajímavým a netradičním pokrmem z exotického Orientu. Vyzkoušeli jsme falafel, tento čistě vegetariánský pokrm pochází původně z Egypta a jedná se o smažené kuličky z cizrny. Obvykle se servíruje v pita chlebu nebo na talíři, typicky se sezamovou pastou tahini nebo jogurtovou omáčkou a zeleninou. Obsahuje proteiny a řadu vitamínů a určitě vám doporučujeme ho vyzkoušet!

Přípravu jsme si chtěli co nejvíce usnadnit, a proto jsme sáhli po výkonném stolním mixéru Sage THE SUPER Q SBL920. Jako jediný mixér na trhu kombinuje 3 výrobky v jednom: standartní mixér, smoothie mixér (s malou nádobou vhodnou na cesty) a vakuový nástavec (který umožňuje mixování v nejvyšší možné kvalitě). Přístroj je vybaven speciálním nožovým systémem, má intuitivní ovládání a je vyroben ze špičkových materiálů. Robustní základna je kovová a zajišťuje tichý chod bez vibrací. Nádoba mixéru je vyrobena z vysoce odolného Tritanu bez BPA.

Grilovali jsme na chytrém kontaktním grilu Sage BGR840, který lze použít i jako otevřený BBQ gril. Na výběr je pět programů podle typu masa (hovězí, jehněčí, vepřové, kuřecí a ryby) a také stupeň propečení od raw až po well done. Desky grilu jsou vyrobeny ze zdravotně nezávadného materiálu Quantanium PFOA free a jsou vybaveny teplotními senzory, které dokážou rozpoznat pokles teploty při položení pokrmu na gril a vyrovnat ho navýšením. Horní žebrovanou a dolní plochou desku lze mezi sebou měnit a výšku horní desky a sklon spodní plochy nastavovat. Součástí grilu je také grilovací sonda, která pomůže připravit maso podle vlastních představ a ohlídat správnou teplotu i dobu grilování
  1. Nejprve si dejte den předem namočit cizrnu. Do misky přidejte větší množství vody. Cizrna ji nasákne opravdu hodně. Druhý den cizrnu slejte a propláchněte. Cizrnu na falafel použijeme syrovou, nebudeme ji vařit.
  2. Do nádoby od mixéru SAGE SUPER Q dejte část cizrny, petrželovou nať, koriandr, na větší kousky nakrájenou cibuli, česnek, římský kmín, sůl a olej. Nasaďte a zajistěte víko nádoby pro bezpečné mixování.
  3. Mixér zapněte tlačítkem ON a otočným ovladačem postupně zvyšujte a ubírejte výkon podle potřeby. Směs rozmixujte úplně do hladka.
  4. Poté do mixéru postupně přidávejte zbytek cizrny a nechte ji rozmixovat už na hrubo.
  5. Celou směs přendejte do misky a vmíchejte postupně mouku. Vždy vyzkoušejte, jak vám půjde ze směsi udělat placička a zda drží při sobě. Podle toho určete množství mouky.
  6. Rozehřejte si kontaktní gril Sage BGR840 na teplotu 200 °C. Teplotu nastavíte jednoduše kruhovým ovladačem PLATE TEMP.
  7. Výšku plotýnek nastavte na LOCK a čekejte, než zazní zvukový signál a na displeji přestane blikat vámi zvolená teplota.
  8. Z těsta udělejte placičky a ty vyskládejte na gril, není potřeba dávat tuk. Gril přiklopte a nechte placky opékat deset minut. Poté je otočte a opékejte 10 minut i z druhé strany. Pak gril otřete papírovou utěrkou a je uklizeno. Ale také jsou grilovací desky plně vyjímatelné a je tedy možné je snadno po použití umýt.
  9. Hotový falafel servírujte s čerstvou zeleninou, arabským chlebem a zakysanou smetanou.