Filtrovaná káva na vzestupu
Dříve byla filtrovaná káva v povědomí některých spotřebitelů zařazena jako méněcenný způsob přípravy kávy. V poslední době však zažívá velký boom a pomalu si získává své místo i v některých dobrých kavárnách, kde ji můžeme najít v nabídce. A děje se tak právem. Má totiž své kouzlo – umožňuje rozpoznávat a vychutnávat jemné chuťové nuance během chladnutí kávy.
Nejprve se prosazují hořčejší tóny a příjemná vůně, která se uvolňuje díky těkajícím éterickým olejům. Pak se postupně uvolní tzv. tělo kávy, které doprovází tóny acidity, viskozity, sladkosti a ovocné nádechy. U vlažné kávy ustoupí silné aroma a zůstane jen chuťová harmonie. Tato hra chutí a vůně je právě u filtrované kávy snáze rozpoznatelná než například u espressa.
Důvod spočívá ve snadném způsob přípravy – není totiž zapotřebí žádný tlak k extrakci kávy, jedná se o přirozený proces louhování rozpustných látek ve vodě. Namletá káva je v kontaktu s horkou vodou, při teplotě až 93 °C, na 3 až 5 minut, podle způsobu přípravy. Pak dojde k ukončení extrakce a káva je přefiltrována nebo scezena. Tím je celý proces ukončen a výsledkem je káva bez kávové sedliny. K žádnému dalšímu uvolňování rozpustných látek ze zrna už pak nedochází.
Abychom ale docílili vynikající kávy, která nám nabídne dokonalý zážitek z výše popsané proměny vůně a chutí, je potřeba dodržet základní pravidla. V první řadě musíme mít kvalitní kávu – tím se rozumí čerstvá výběrová káva. Tedy taková, která byla upražena ideálně před nejvýše dvěma týdny a pochází z ověřeného zdroje a byla dobře skladována.
A pak je samozřejmě nezbytné dodržet správnou teplotu a dobu louhování. S tím dokonale pomůže automatický překapávací kávovar The Sage Precision Brewer SDC400BSS. A to proto, že se vyznačuje přesností potřebnou pro tu nejkvalitnější kávu. Dokáže ohlídat správnou dobu louhování a teplotu s odchylkou pouze +/- 1 °C. Navíc je velice pracovitý, umí naráz připravit objem kávy až pro 12 šálků. Má přednastavených 6 automatických programů, aby si každý mohl vybrat podle svých preferencí: pro rychlou přípravu, pro nejsilnější chuť, Pour Over, studený výluh, možnost osobního nastavení, a především pak Gold, který je nastaven dle standardů Evropského centra přípravy kávy. Umožňuje také naprogramovat čas, kdy má celý proces spustit, a dokáže udržet nápoj teplý pomocí funkce Keep warm. Obsluha je naprosto jednoduchá a jednotlivé volby se zobrazují na podsvíceném LED displeji.
Přejeme vám dokonalý a ničím nerušený zážitek z kávy. Doufáme, že si pochutnáte stejně jako my!
Nejprve se prosazují hořčejší tóny a příjemná vůně, která se uvolňuje díky těkajícím éterickým olejům. Pak se postupně uvolní tzv. tělo kávy, které doprovází tóny acidity, viskozity, sladkosti a ovocné nádechy. U vlažné kávy ustoupí silné aroma a zůstane jen chuťová harmonie. Tato hra chutí a vůně je právě u filtrované kávy snáze rozpoznatelná než například u espressa.
Důvod spočívá ve snadném způsob přípravy – není totiž zapotřebí žádný tlak k extrakci kávy, jedná se o přirozený proces louhování rozpustných látek ve vodě. Namletá káva je v kontaktu s horkou vodou, při teplotě až 93 °C, na 3 až 5 minut, podle způsobu přípravy. Pak dojde k ukončení extrakce a káva je přefiltrována nebo scezena. Tím je celý proces ukončen a výsledkem je káva bez kávové sedliny. K žádnému dalšímu uvolňování rozpustných látek ze zrna už pak nedochází.
Abychom ale docílili vynikající kávy, která nám nabídne dokonalý zážitek z výše popsané proměny vůně a chutí, je potřeba dodržet základní pravidla. V první řadě musíme mít kvalitní kávu – tím se rozumí čerstvá výběrová káva. Tedy taková, která byla upražena ideálně před nejvýše dvěma týdny a pochází z ověřeného zdroje a byla dobře skladována.
A pak je samozřejmě nezbytné dodržet správnou teplotu a dobu louhování. S tím dokonale pomůže automatický překapávací kávovar The Sage Precision Brewer SDC400BSS. A to proto, že se vyznačuje přesností potřebnou pro tu nejkvalitnější kávu. Dokáže ohlídat správnou dobu louhování a teplotu s odchylkou pouze +/- 1 °C. Navíc je velice pracovitý, umí naráz připravit objem kávy až pro 12 šálků. Má přednastavených 6 automatických programů, aby si každý mohl vybrat podle svých preferencí: pro rychlou přípravu, pro nejsilnější chuť, Pour Over, studený výluh, možnost osobního nastavení, a především pak Gold, který je nastaven dle standardů Evropského centra přípravy kávy. Umožňuje také naprogramovat čas, kdy má celý proces spustit, a dokáže udržet nápoj teplý pomocí funkce Keep warm. Obsluha je naprosto jednoduchá a jednotlivé volby se zobrazují na podsvíceném LED displeji.
Přejeme vám dokonalý a ničím nerušený zážitek z kávy. Doufáme, že si pochutnáte stejně jako my!