Hovězí po burgundsku
Dokonalá symfonie chutí a vůní
5 hodin
Příprava pokrmu + vaření
Příprava pokrmu + vaření
Sage.Recipe.Difficulty.3
Obtížnost pokrmu
Obtížnost pokrmu
6
Porcí pokrmu
Porcí pokrmu
Ingredience
- 200 g špeku
- 1,5 kg hovězího zadního
- 200 g krémových žampionu
- 350 g mrkve
- 350 g petržele
- 350 g celeru
- 2 větší cibule
- 140 g rajského protlaku
- 0,7 l těžkého červeného vína
- 2 snítky rozmarýnu
- 5 kuliček nového koření
- 15 kuliček pepře
- sůl
- 0,7 l hovězího vývaru nebo vody
Postup receptu
Hovězí po burgundsku je světoznámá klasika, o které všichni vědí, že se musí vařit poctivě, s láskou a péčí a že se nedá uspěchat. Odměnou za náročnější přípravu je dokonalá symfonie chutí a vůní, po které se budete ještě dlouho olizovat. V podzimních dnech plných plískavic a nečasu, kdy trávíme většinu času doma, je ideální čas si tuto lahůdku dopřát.
Abychom si přípravu usnadnili, vzali jsme k ruce úžasného pomocníka – elektrický tlakový hrnec The Fast Slow Pro BPR700BSS od prémiové značky Sage. Kombinuje pomalé a automatické tlakové vaření, takže v něm získáte dvě výhody v jednom. Dokáže automaticky nastavit ideální kombinaci času, teploty a tlaku mezi rychlou a pomalou úpravou. Hrnec nabízí 6 přednastavených chytrých programů – vaření pod tlakem, pomalé vaření, zahušťování, opékání, restování a přípravu v páře. Samozřejmě také i vlastní manuální nastavení prostřednictvím programu „Custom“. Čas je možné nastavit na 2-12 hodin a výsledek příjemně překvapí v podobě pokrmu s maximální chutí a ideální konzistencí.
Abychom si přípravu usnadnili, vzali jsme k ruce úžasného pomocníka – elektrický tlakový hrnec The Fast Slow Pro BPR700BSS od prémiové značky Sage. Kombinuje pomalé a automatické tlakové vaření, takže v něm získáte dvě výhody v jednom. Dokáže automaticky nastavit ideální kombinaci času, teploty a tlaku mezi rychlou a pomalou úpravou. Hrnec nabízí 6 přednastavených chytrých programů – vaření pod tlakem, pomalé vaření, zahušťování, opékání, restování a přípravu v páře. Samozřejmě také i vlastní manuální nastavení prostřednictvím programu „Custom“. Čas je možné nastavit na 2-12 hodin a výsledek příjemně překvapí v podobě pokrmu s maximální chutí a ideální konzistencí.
- Za pomocí ovladače TEMP na tlakovém hrnci Sage The Fast Slow Pro BPR700 zvolte funkci SAUTE a nastavte úroveň teploty HI. Na displeji začne blikat PREHEATING. Jakmile je dosažena potřebná teplota, PREHEATING z displeje zmizí.
- Do vyjímatelné misky na přípravu potravin tlakového hrnce dejte 50 g nadrobno nakrájeného špeku. Za pomoci ovladače START/SELECT zvolte funkci SAUTE a stiskněte ovladač pro výběr programu. Pomocí otočného ovladače TEMP nastavte úroveň teploty na HI.
- Jakmile se špek trochu rozpustí, vložte do hrnce osušené maso nakrájené na kostky 4x4 cm a opečte ho z každé strany. Takto pokračujte, dokud nebudete mít opečené všechny kousky. Maso poté dejte do misky a zakryjte poklicí.
- Do nádoby tlakového hrnce přidejte zbytek špeku a začněte na něm restovat na větší kousky nakrájené žampiony. Jakmile začnou zlátnout, přidejte na drobné kostičky nakrájenou mrkev, celer, petržel a cibuli. Vše promíchejte a za častého míchání orestujte do krásně zlatavě hnědé barvy. Potrvá to zhruba 40 minut.
- Jakmile je vše hezky orestované, přidejte rajský protlak a nechte ho chvíli zarestovat do zeleniny.
- Poté přidejte kvalitní a těžké červené víno, které nechte provařit zhruba 15 minut, dokud se nevyvaří všechen alkohol.
- Do takto hotového základu dejte zpět všechno opečené maso i se šťávou, kterou maso pustilo. Přidejte snítky rozmarýnu, kuličky nového koření a černého pepře. Osolte a vše důkladně promíchejte, a nakonec zalijte hovězím vývarem nebo vodou. Celkový objem by neměl překročit rysku MAX vyznačenou uvnitř vyjímatelné nádoby.
- Hrnec uzavřete víkem otočením jeho madla po směru hodinových ručiček až k symbolu otevřeného zámku, který je graficky znázorněn na víku. Jakmile je víko správně uzamčené, zazní zvukové upozornění.
- Vždy se ujistěte se, že je bezpečnostní pojistka správně zarovnána v otvoru v rameni víka a není nikterak posunuta stranou.
- Otočte ovladačem START/SELECT, dokud se kurzor nezastaví u PRESSURE COOK. Stiskněte ovladač START/SELECT pro potvrzení.
- Otočte ovladačem START/SELECT a stisknutím vyberte program CASSEROLE. Za pomocí otočného ovladače TEMP otočte doprava, pro zvýšení tlaku v hrnci na 80 kPa (úroveň HIGH).
- Otočte ovladačem TIME doprava pro navýšení doby přípravy na 2 hodiny.
- Tlačítkem RELEASE vyberte režim AUTO QUICK.
- Stiskněte ovladač START/SELECT pro spuštění hrnce. Tlačítko STOP/CANCEL se podsvítí červeně, LCD displej se podsvítí oranžově, na displeji se zobrazí „PREHEATING“ a tlak v levé části displeji bude postupně narůstat, dokud nedosáhne nastavené hranice 80 kPa.
- Na konci programu zazní zvukové upozornění a pára se automaticky uvolní skrz tlakový odvzdušňovací ventil. Ikona páry bude blikat, spustí se načítání času a hodnota tlaku na displeji se bude postupně snižovat, dokud nedosáhne svého minima.
- Na konci režimu uvolnění páry zazní zvukové upozornění, LCD displej se podsvítí modře a spustí se načítání času.
- Jakmile je pokrm hotový, otevřete víko otočením madla proti směru hodinových ručiček, promíchejte pokrm a otočným ovladačem START/SELECT vyberte program REDUCE. Stiskněte ovladač START/SELECT pro potvrzení.
- Otočením ovladače TEMP/PRESSURE doprava nastavte teplotu MED (středně vysoká teplota) a ovladačem TIME otočte doprava a nastavte dobu redukce na 10 minut. V případě potřeby čas redukce prodlužte.
- Ihned podávejte s oblíbenou přílohou.
Přejeme dobrou chuť!