Hovězí steak sous-vide s ratatouille zeleninou

Hovězí steak sous-vide s ratatouille zeleninou
Sous-vide metoda vaření ve vakuu při konstantní nízké teplotě
2 hodiny
Příprava pokrmu + vaření
Sage.Recipe.Difficulty.3
Obtížnost pokrmu
2
Porcí pokrmu

Ingredience

Maso
  • 400 g hovězí svíčkové (2 plátky)
  • 70 g másla
  • sůl
  • snítka rozmarýnu
 
Ratatouille
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká červená cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 malá cuketa
  • 1 velké rajče
  • sůl
  • provensálské koření
 
Omáčka
  • 100 g másla
  • pepř
  • sůl
  • snítka rozmarýnu

Postup receptu

Sous-vide, tedy metoda vaření ve vakuu při konstantní nízké teplotě, už dávno nepatří pouze do restaurací. S praktickým pomocníkem, kterým je elektrický tlakový hrnec The Fast Slow Go, si můžete touto metodou po jednotlivých porcích připravit čerstvé maso nebo zeleninu, přímo ve vakuovacím sáčku je dochutit bylinkami a máslem a potom už jen ponořit do vodní lázně a čekat, než bude vše hotové přesně podle vaší chuti. Jako inspiraci přinášíme recept na hovězí steak sous-vide s ratatouille zeleninou.
  1. Vyjměte nádobu z tlakového hrnce SAGE SPR680BSS a do ¾ jejího objemu nalijte studenou vodu. Vložte zpět do tlakového hrnce a uzavřete otočením madla hrnce po směru hodinových ručiček. Jakmile je víko správně uzamčené, zazní zvukové upozornění. Vložte do zásuvky a přístroj se sám zapne na funkci SOUP.
  2. Zvolte funkci SOUS-VIDE a za pomoci tlačítek plus nastavte teplotu na 63 °C. Stiskněte tlačítko PLAY/STOP a vyčkejte, dokud se voda v hrnci neohřeje na požadovanou teplotu.
  3. Během ohřívání bude postupně blikat ohřev pro funkci SLOW COOK. Jakmile je voda ohřátá, zazní zvukový signál a budou svítit všechny tři diody.
  4. Než se voda ohřeje, připravte si maso. Osolte ho a vložte s máslem a snítkou rozmarýny do vakuovacího sáčku a nechte jej zavakuovat. Nechte v sáčku odpočívat, dokud se neohřeje voda v hrnci.
  5. Jakmile je voda v hrnci ohřátá a zazní zvukový signál, otevřete víko hrnce za pomoci madla proti směru hodinových ručiček.
  6. Do teplé vody vložte sáček s masem, zavřete víko hrnce a tlačítkem PLUS u časovače nastavte dvě hodiny a čekejte, dokud není maso hotové.
  7. Po zaznění zvukového signálu je maso hotové, opatrně otevřete víko hrnce a vyjměte pytlík s masem. Co nejrychleji jej vložte do mísy se studenou vodou a ledem. Maso rychle zchlaďte a poté nechte odstát při pokojové teplotě, dokud jí nedosáhne.
  8. Mezitím, co maso odpočívá při pokojové teplotě, si připravte zeleninu, kterou nakrájejte na kostky o rozměru zhruba 1 cm.
  9. Na pánvi si rozpalte olivový olej a krátce na něm orestujte cibuli. Jakmile je cibule hotová, přidejte zbytek zeleniny a také ji krátce orestujte.
  10. Osolte, poté přikryjte poklicí a nechte zhruba pět minut dusit nebo dokud nebude zelenina měkká na skus.
  11. Maso osušte a opečte na dobře rozpálené pánvi s trochou oleje minutu z obou stran.  Hotové maso nechte pod pokličkou odpočinout ještě pár minut.
  12. Na pánev, kde se maso peklo, dejte šťávu, máslo z pytlíku a ještě dalších 100 g másla. Vše opepřete, osolte, přidejte snítku rozmarýnu a krátce zredukujte.
  13. Při servírování maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte s opečenou zeleninou a vše zalité trochou omáčky.