Hummus se zeleninovým salátem

Hummus se zeleninovým salátem
Hummus dodá tělu energii, živiny a obsahuje i důležitou vlákninu.
30 minut
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
6 porcí
Porcí pokrmu

Ingredience

  • 2 plechovky cizrny (cca 500 g cizrny)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce tahini
  • šťáva z celého citronu
  • trochu soli
  • cca 100 ml kvalitního olivového oleje
  • 100 ml vody z plechovky
  • pepř

  • Na zálivku
  • 50 ml kvalitního oleje
  • šťáva z půlky citronu
  • lžíce medu
  • sůl
  • pepř

  • Na salát
  • listy salátu
  • cherry rajčata
  • ředkvičky
  • mrkev
  • sýr feta

Postup receptu

Studený pokrm jménem hummus, má u nás krátkou tradici, jeho popularita však rychle stoupá i proto, že je nejen chutný ale i zdravý. Hummus dodá tělu energii, živiny a obsahuje i důležitou vlákninu. V rámci připravovaného menu může mít úlohu hlavního chodu, přílohy nebo dipu.
 

Hlavní ingrediencí pro jeho přípravu je rozmačkaná uvařená cizrna, ochucená sezamovou pastou tahini, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem. Chuťových a barevných variací hummusu je nespočet, můžeme natrefit na zelený špenátový, žlutý kari, červený paprikový, nebo tmavě hnědý oříškový. Než však začneme experimentovat s vlastními recepty, měli bychom zkusit připravit klasiku.
Základem je dobrý mixér
 
Jednou z možností, jak servírovat hummus je připravit ho se zeleninovým salátem. Časové náročnosti se u jeho přípravy nemusíme obávat, máme-li po ruce kvalitní stolní mixér. S modelem SAGE THE SUPER Q™ SBL920 je příprava tohoto oblíbeného jídla snadná. Všestranný pomocník pro zpracování potravin, drcení ledu, mletí, mixování či přípravu zeleninových polévek je ideální volbou i pro přípravu našeho receptu. Jeho systém velmi kvalitních nožů si s cizrnou poradí bez problémů, díky robustní kovové základně to navíc zvládne i bez hluku a bez vibrací.
Recept odpovídá šesti porcím, není náročný a bude nás stát asi 30 minut času.
  1. Cizrnu z plechovek si slijte a propláchněte studenou vodou. Část vody si schovejte na případné ředění hummusu.
  2. Veškeré ingredience na hummus si dejte do nádoby od mixéru SAGE THE SUPER Q™. Nasaďte a zajistěte víko nádoby pro bezpečné mixování.
  3. Mixér zapněte tlačítkem ON/OFF, otočným ovladačem dejte MIX a vše mixujte zhruba 5 minut.
  4. Pro lepší promíchání a rozmixování si můžete pomoci pěchovadlem nebo stěrkou. Podle potřeby přidejte vodu z plechovek od cizrny.
  5. Poté, co je vše rozmixované, otočte ovladačem zpět do leva a vyčkejte, než se mixér zastaví.
  6. Nádobu s hummusem dejte vychladnout do lednice.
  7. Mezitím, co hummus chladne v lednici, si připravte zálivku. Do přenosného hrnku si dejte veškeré ingredience na zálivku, nasaďte a utáhněte nožovou jednotku přenosného hrnku. Ten pak připevněte na tělo mixéru.
  8. Stiskněte tlačítko ON/OFF, zapněte mixér a otočným ovladačem do polohy CHOP a mixujte 1 minutu.
  9. Poté, co je vše rozmixované, otočte ovladačem zpět do leva, než se mixér zastaví. Stiskněte tlačítko ON/OFF a mixér vypněte.
  10. Při servírování si dejte na tác nebo talíř natrhaný salát, proužky mrkve, plátky ředkviček, nakrájená cherry rajčátka a kousky feta sýru.
  11. Přidejte několik lžic humusu a vše zakápněte připravenou zálivkou.
Přejeme dobrou chuť!