Jehněčí kotleta se šťouchanými brambory
Jehněčí kotleta je klasika, která se snoubí se svátečními okamžiky.
20 minut
Příprava pokrmu + vaření
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
Obtížnost pokrmu
4
Porcí pokrmu
Porcí pokrmu
Ingredience
- 4 ks jehněčí kotlety
- baby karotka
- brambory
- máslo
- bylinky – rozmarýn, tymián
- cibulka na ozdobení brambor
- sůl
- pepř
- kmín
- olivový olej
Postup receptu
Jehněčí kotleta je klasika, která se snoubí se svátečními okamžiky. Patří mezi ty pokrmy, na které si buď zajdeme do restaurace, nebo si jejich přípravu doma doslova vymazlíme. Tentokrát jsme vyzkoušeli verzi na grilu s omáčkou z červeného vína a moc jsme si pochutnali. Přípravu jsme si ulehčili použitím chytrého kontaktního grilu od prémiové značky Sage The Smart Grill BGR840. Lze ho použít nejen jako kontaktní, ale i jako otevřený BBQ gril. Poradí si jak s klasickým grilovacím repertoárem, jako je maso, ryby a zelenina či ovoce, tak například i s palačinkami, omeletou, sendviči a dalšími pokrmy.
Desky grilu – horní žebrovaná a dolní plochá – jsou vyrobeny ze zdravotně naprosto nezávadného materiálu Quantanium PFOA free a jsou vybaveny teplotními senzory. Ty dokážou rozpoznat pokles teploty při položení pokrmu na gril a vyrovnat ho navýšením. Díky tomu je grilování rychlejší než na běžných grilech. Desky lze mezi sebou měnit a výšku horní desky a sklon spodní plochy nastavovat. Součástí grilu je také grilovací sonda, která pomůže připravit maso podle vlastních představ a ohlídat správnou teplotu a dobu grilování. Na výběr je pět programů podle typu masa (hovězí, jehněčí, vepřové, kuřecí a ryby) a také stupeň propečení od raw až po well done.
Desky grilu – horní žebrovaná a dolní plochá – jsou vyrobeny ze zdravotně naprosto nezávadného materiálu Quantanium PFOA free a jsou vybaveny teplotními senzory. Ty dokážou rozpoznat pokles teploty při položení pokrmu na gril a vyrovnat ho navýšením. Díky tomu je grilování rychlejší než na běžných grilech. Desky lze mezi sebou měnit a výšku horní desky a sklon spodní plochy nastavovat. Součástí grilu je také grilovací sonda, která pomůže připravit maso podle vlastních představ a ohlídat správnou teplotu a dobu grilování. Na výběr je pět programů podle typu masa (hovězí, jehněčí, vepřové, kuřecí a ryby) a také stupeň propečení od raw až po well done.
- Oloupejte brambory, osolte je a dejte vařit.
- Pokud budete chtít maso z grilu doplnit domácí omáčkou, teď je na čase ji připravit.
- My jsme použili omáčku z červeného vína. Šalotku na másle zalijte 1dcl červeného vína a vařte do vyvaření. Poté ji zalijte cca 200 ml vývaru, dále přidejte vinný ocet, cukr, sůl a dle potřeby dohustěte bramborovým škrobem.
- Dejte rozpálit gril Sage BGR840 na 230 °C, vroubkovanou plochu umístěte dole. Nasolte a opepřete jehněčí kotletky.
- Do jedné kotlety zasuňte grilovací sondu, která je součástí grilu a na displayi navolte typ masa a požadovaný stupeň propečení. My jsme nastavili „lamb“ a „medium“.
- Po zvukovém signálu, který značí, že gril je rozpálen a připraven, vložte maso a na kraj rozpálené plochy i baby karotky. Ty budete sundávat dříve než maso.
- Přiklopte horní desku nad maso tak, aby se nedotýkala, což jednoduše nastavíte ze strany grilu.
- Vařené brambory slejte, přidejte bylinky, máslo, eventuelně dosolte a opepřete podle své chuti a rozšťouchejte šťouchadlem na brambory.
- Brambory rovnou nandejte na talíř, posypte smaženou cibulkou, doplňte baby karotkou, kterou sundáte z grilu dříve než kotlety.
- Jakmile se zvukový signál ozve znovu, jehněčí je hotové, přidejte kotlety na talíř a polijte omáčkou dle chuti.
- Gril ještě zatepla setřete papírovým ubrouskem a máte uklizeno.