Kávový moučník s polevou
sladké povzbuzení zpříjemní nevlídné sychravé dny
90 minut
Příprava pokrmu + vaření
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
Obtížnost pokrmu
8
Porcí pokrmu
Porcí pokrmu
Ingredience
dvojité espresso- 400 g polohrubé mouky
- 150 g cukru
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 130 g másla
- 200 ml mléka
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g čokolády
poleva
- 5-6 lžic espressa
- 200-250 g moučkového cukru
- hoblinky čokolády na ozdobu
Postup receptu
Připravili jsme pro vás recept na jednoduchou, a přitom rafinovanou kávovou buchtu. Snoubí v sobě několik druhů mlsání najednou – od křupavých ořechů, přes hebkou čokoládu po lehce nahořklou chuť kávy. To vše se krásně hodí k podzimu, kdy vám sladké povzbuzení zpříjemní nevlídné sychravé dny. Recept je jednoduchý a v jeho základu je kvalitní espresso. Aby bylo dokonalé, vzali jsme si k ruce pákový kávovar The Barista Express BES875BSS od prémiové značky Sage.
Tento espresso přístroj s mlýnkem na kávu dokáže připravit dokonalé espresso díky několika základním faktorům – kávu si nachystá vždy čerstvě namletou, ohlídá správný tlak a teplotu vody. A to díky elektronickému PID systému, který zaznamenává teplotu v průběhu extrakce a zajišťuje stabilitu teploty během celého procesu s přesností +/-1°C. Průvodce tlaku umí napovědět optimální tlak pro extrahovanou kávu. Mlýnek na kávu s nerezovými mlecími kameny umožňuje mlít jen potřebné množství kávy přímo do páky. A tyto proměnné, tedy možnost nastavení hrubosti a dávkování, otevírají dveře k celoživotního experimentu s přípravou kávy podle vaší chuti.
Tento espresso přístroj s mlýnkem na kávu dokáže připravit dokonalé espresso díky několika základním faktorům – kávu si nachystá vždy čerstvě namletou, ohlídá správný tlak a teplotu vody. A to díky elektronickému PID systému, který zaznamenává teplotu v průběhu extrakce a zajišťuje stabilitu teploty během celého procesu s přesností +/-1°C. Průvodce tlaku umí napovědět optimální tlak pro extrahovanou kávu. Mlýnek na kávu s nerezovými mlecími kameny umožňuje mlít jen potřebné množství kávy přímo do páky. A tyto proměnné, tedy možnost nastavení hrubosti a dávkování, otevírají dveře k celoživotního experimentu s přípravou kávy podle vaší chuti.
- Nejprve si v misce smíchejte všechny sypké suroviny – mouku, cukr a prášek do pečiva.
- Poté si připravte dvojité espresso. Vložte páku do nástavce na mlýnek u kávovaru Sage BES875BSS. Stisknutím tlačítka FILTER SIZE nastavte funkci DOUBLE, kontrolka se rozsvítí. Stlačením páky si nechte namlít správné množství kávy.
- Tamperem upěchujte mletou kávu a případně na srovnání můžete použít Razor.
- Páku zajistěte pod sprchou a zapněte funkci dvojitého espressa.
- Po dokončení kávovou sedlinu vyklepněte z páky, utřete ji a nechte ještě jednou protéct vodou naprázdno, aby se páka i sprcha vypláchla.
- Espresso nalijte do misky se surovinami na buchtu a přidejte vejce, rozpuštěné máslo a mléko. Mléko přilévejte postupně, abyste získali krásnou konzistenci těsta.
- Nakonec do těsta přidejte nasekanou čokoládu a vlašské ořechy.
- Těsto nalijte do formy vyložené pečícím papírem a dejte do vyhřáté trouby na 180 °C a nechte péct 35–40 minut.
- Po upečení formu vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout.
- Jakmile je moučník studený, je čas vyrobit polevu z espressa a moučkového cukru.
- V kávovaru připravte ještě jedno dvojité espresso (dle výše uvedeného postupu) a pomocí lžíce přidávejte postupně kávu do moučkového cukru. Vznikne vám krásně hladká poleva, jejíž konzistenci si můžete pomocí kávy upravit.
- Hotovou polevu nalijte rovnoměrně na buchtu a můžete servírovat. Na talířku ji můžete dozdobit hoblinkami z čokolády.