Krémové dýňové rizoto
Dýně je skvělá a praktická zelenina
1 hodina
Příprava pokrmu + vaření
Příprava pokrmu + vaření
Sage.Recipe.Difficulty.3
Obtížnost pokrmu
Obtížnost pokrmu
6
Porcí pokrmu
Porcí pokrmu
Ingredience
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 ks šalotky
- 3 stroužky česneku
- 500 g rýže arborio
- 2 dcl bílého suchého vína
- snítka šalvěje
- sůl
- pepř
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 menší dýně hokkaidó
- 100 g sýru Parmigiano-Reggiano
- 100 g másla
- 100 g slaniny
Postup receptu
Dýně je skvělá a praktická zelenina, která jednoznačně zpestří váš jídelníček v období chladných dnů. V lednici nebo ve sklepě vydrží dlouho, takže ji můžete mít vždycky v zásobě. Vybírat můžete z různých druhů dýně, ať už je to máslová, špagetová, žaludová nebo hokkaidó.
Mezi nejoblíbenější a nejlépe dostupné patří jednoznačně hokkaidó. Je pevná, ale zároveň křehká a má nasládlou chuť, která připomíná pečené kaštany. Její velkou výhodou také je, že ji před zpracováním nemusíte loupat. Většinou se z ní vaří polévka, ale my jsme si pro vás připravili recept na netradiční dýňové rizoto z elektrického tlakového hrnce Sage The Fast Slow Go.
Právě díky dýni hokkaidó je krásně krémové a lehce nasládlé, avšak nechybí mu ani tradiční italský šmrnc. Kombinuje v sobě totiž ingredience typické pro italské rizoto, jako jsou rýže arborio, bílé suché víno, šalvěj, máslo a sýr Parmigiano-Reggiano. Více už v našem receptu.
Mezi nejoblíbenější a nejlépe dostupné patří jednoznačně hokkaidó. Je pevná, ale zároveň křehká a má nasládlou chuť, která připomíná pečené kaštany. Její velkou výhodou také je, že ji před zpracováním nemusíte loupat. Většinou se z ní vaří polévka, ale my jsme si pro vás připravili recept na netradiční dýňové rizoto z elektrického tlakového hrnce Sage The Fast Slow Go.
Právě díky dýni hokkaidó je krásně krémové a lehce nasládlé, avšak nechybí mu ani tradiční italský šmrnc. Kombinuje v sobě totiž ingredience typické pro italské rizoto, jako jsou rýže arborio, bílé suché víno, šalvěj, máslo a sýr Parmigiano-Reggiano. Více už v našem receptu.
- Do nádoby tlakového hrnce SAGE SPR680BSS dejte olivový olej a zapněte funkci SAUTÉ/SEAR. Začnou blikat tři diody u teploty a hrnec se bude předehřívat. Jakmile svítí všechny tři, hrnec je předehřátý.
- Na rozpáleném oleji lehce orestujte nadrobno nakrájenou šalotku a ke konci přidejte prolisovaný česnek. Velmi krátce restujte a nechte česnek jen rozvonět.
- Do hrnce poté nasypejte rýži a důkladně míchejte, dokud rýže nenasákne všechen tuk. Jakmile se začne rýže přichytávat ke dnu, nalijte do hrnce víno a nechte z něj vyvařit alkohol.
- Přidejte snítku šalvěje, sůl, pepř, nakrájenou dýni a zeleninový vývar. Promíchejte a hrnec uzavřete otočením madla hrnce po směru hodinových ručiček. Jakmile je víko správně uzamčené, zazní zvukové upozornění.
- Zvolte funkci RISOTTO. Teplota bude nastavená na středu a na časomíře bude svítit 7 minut. Pomocí tlačítka časovače nastavte 15 minut a stiskněte tlačítko PLAY/STOP.
- Po stisknutí se bude hrnec předehřívat na požadovanou teplotu a po jejím dosažení se spustí odpočet.
- Během vaření rizota si na pánvi připravte slaninu, kterou nakrájejte nadrobno a orestujte ji dokřupava.
- Po zaznění zvukového signálu je rizoto hotové a automaticky se začne z hrnce upouštět pára pro odjištění pojistky proti otevření.
- Jakmile klesne tlak v hrnci, pojistka zapadne a víko je možné otočením otevřít.
- Do hotového rizota dejte nastrouhaný sýr Parmigiano-Reggiano a máslo. Vše důkladně míchejte, dokud se sýr a máslo nerozpustí a nevznikne vám tak krásně krémové rizoto.
- Při servírování rizoto ozdobte plátky sýra Parmigiano-Reggiano, několika lístky šalvěje a dokřupava smaženou slaninou.