Letní mámení s ledovou kávou
Řada z nás si bez kávy neumí svůj den představit – máme ji spojenou s ranním probouzením, jako tečku po jídle nebo si ji vychutnáváme při posezení s přáteli. Pokud si kávu dopřejeme ve studené podobě, může nám také poskytnout příjemné a chladivé osvěžení. Nápoj z vychlazené kávy, známý pod pojmem ledová káva či Ice Coffee, si zaslouženě získal svoji oblibu a obzvlášť během horkých letních dnů si na něm rádi pochutnají jak milovníci kávy, tak i příležitostní konzumenti.
Co o ledové kávě vlastně víme? Pro začátek asi jen to, že má řadu podob i způsobů přípravy. K cíli vedou dvě základní cesty. Ta první od samého začátku pracuje pouze se studenou vodou a je jak na přípravu, tak na čas mnohem náročnější – typickým zástupcem je Cold Brew Coffee. Podstatou je, že se kvalitní mletá káva nechá louhovat ve studené vodě třeba celý den. Často se k její přípravě využívá speciální vybavení. A vlastně sem patří i známé a oblíbené frappé, jehož podstatu tvoří kávová pěna. Ta vznikne rozmixováním instantní kávy, ledu a cukru se studenou vodou a pak se zalije malou trochou mléka.
Druhá cesta vychází z horké kávy, která se následně chladí, obvykle ledem. Touto „horkou cestou“ se připravuje ledová káva z espressa (tzv. café freddo) i affogato čili ledová káva se zmrzlinou. Obecně pro tyto recepty platí, že v ústředí stojí vždy kvalitní a správně připravené espresso. Nejjednodušší variantu nabízí příprava ledové kávy přímo z něj. Do skleničky vložíme několik kostiček ledu a ty pak přelijeme malým šálkem silného espressa. Led ho zchladí a asi po půl minutě se rozpustí. Pak lze dosypat tolik nového ledu, kolik budeme chtít – klidně až po okraj – a dolít kávu studeným mlékem.
V případě zmiňovaného café freddo se espresso rozmixuje s kostkami ledu a dolije mlékem. Podává se obvykle ve vysoké sklenici s brčkem. Kdo rád mlsá a spojuje několik pochoutek najednou, toho určitě naláká ledová káva se zmrzlinou neboli affogato. Název, který tomuto nápoji dali Italové, perfektně vystihuje jeho podstatu. V překladu znamená „utopený“ a jedná se o kopeček zmrzliny potopený v silném espressu. Servíruje se v ledově vychlazené sklenici a někdy ho baristé přelévají i likérem.
S přípravou kvalitního espressa pomůže pákový kávovar The Barista Express BES875BSS od prémiové značky Sage. Tento espresso přístroj s mlýnkem na kávu dokáže připravit dokonalé espresso díky několika základním faktorům – kávu si nachystá vždy čerstvě namletou, ohlídá správný tlak i teplotu vody. A to díky elektronickému PID systému, který zaznamenává teplotu v průběhu extrakce a zajišťuje stabilitu teploty během celého procesu s přesností +/-1°C. Průvodce tlaku umí napovědět optimální tlak pro extrahovanou kávu. Mlýnek na kávu s nerezovými mlecími kameny umožňuje mlít jen potřebné množství kávy přímo do držáku. A tyto proměnné – tedy možnost nastavení hrubosti a dávkování – otevírají dveře k celoživotnímu experimentu s přípravou kávy přesně podle vaší chuti.
Co o ledové kávě vlastně víme? Pro začátek asi jen to, že má řadu podob i způsobů přípravy. K cíli vedou dvě základní cesty. Ta první od samého začátku pracuje pouze se studenou vodou a je jak na přípravu, tak na čas mnohem náročnější – typickým zástupcem je Cold Brew Coffee. Podstatou je, že se kvalitní mletá káva nechá louhovat ve studené vodě třeba celý den. Často se k její přípravě využívá speciální vybavení. A vlastně sem patří i známé a oblíbené frappé, jehož podstatu tvoří kávová pěna. Ta vznikne rozmixováním instantní kávy, ledu a cukru se studenou vodou a pak se zalije malou trochou mléka.
Druhá cesta vychází z horké kávy, která se následně chladí, obvykle ledem. Touto „horkou cestou“ se připravuje ledová káva z espressa (tzv. café freddo) i affogato čili ledová káva se zmrzlinou. Obecně pro tyto recepty platí, že v ústředí stojí vždy kvalitní a správně připravené espresso. Nejjednodušší variantu nabízí příprava ledové kávy přímo z něj. Do skleničky vložíme několik kostiček ledu a ty pak přelijeme malým šálkem silného espressa. Led ho zchladí a asi po půl minutě se rozpustí. Pak lze dosypat tolik nového ledu, kolik budeme chtít – klidně až po okraj – a dolít kávu studeným mlékem.
V případě zmiňovaného café freddo se espresso rozmixuje s kostkami ledu a dolije mlékem. Podává se obvykle ve vysoké sklenici s brčkem. Kdo rád mlsá a spojuje několik pochoutek najednou, toho určitě naláká ledová káva se zmrzlinou neboli affogato. Název, který tomuto nápoji dali Italové, perfektně vystihuje jeho podstatu. V překladu znamená „utopený“ a jedná se o kopeček zmrzliny potopený v silném espressu. Servíruje se v ledově vychlazené sklenici a někdy ho baristé přelévají i likérem.
S přípravou kvalitního espressa pomůže pákový kávovar The Barista Express BES875BSS od prémiové značky Sage. Tento espresso přístroj s mlýnkem na kávu dokáže připravit dokonalé espresso díky několika základním faktorům – kávu si nachystá vždy čerstvě namletou, ohlídá správný tlak i teplotu vody. A to díky elektronickému PID systému, který zaznamenává teplotu v průběhu extrakce a zajišťuje stabilitu teploty během celého procesu s přesností +/-1°C. Průvodce tlaku umí napovědět optimální tlak pro extrahovanou kávu. Mlýnek na kávu s nerezovými mlecími kameny umožňuje mlít jen potřebné množství kávy přímo do držáku. A tyto proměnné – tedy možnost nastavení hrubosti a dávkování – otevírají dveře k celoživotnímu experimentu s přípravou kávy přesně podle vaší chuti.