Losos s grilovanou zeleninou
Losos je zdrojem vitaminů B a D, omega 3 mastných kyselin, minerálů jako je selen, draslík a dalších látek.
25 minut
Příprava pokrmu + vaření
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
Obtížnost pokrmu
2
Porcí pokrmu
Porcí pokrmu
Ingredience
- Losos
- Cuketa
- Paprika žlutá, červená
- Řapíkatý celer
- Cibule
- Citronový pepř
- Sůl
Postup receptu
Losos je v posledních letech velice populární, v kuchyni se doslova zabydlel. Je to také jedna z nejdostupnějších ryb na našem trhu. Jeho život začíná a končí v řece, ale jinak stráví většinu času v moři. Přitom ale k životu slanou vodu nepotřebuje a je považován za sladkovodní rybu. Řadí se mezi tučnější ryby, přičemž tuk je obsažen hlavně v břišní části, která je díky tomu i šťavnatější. Pokud jde o nutriční přínosy, je losos zdrojem vitaminů B a D, omega 3 mastných kyselin, minerálů jako je selen, draslík a dalších látek.
Při vaření se hodí pro celou řadu pokrmů – běžně se s ním setkáváme jak ve studené, tak v teplé kuchyni. My jsme zvolili grilovanou variantu, při jejíž přípravě jsme využili Sage chytrý BBQ gril se sondou The Smart Grill BGR840. Ten lze využít nejen ve formě kontaktního grilu, ale i otevřeného BBQ grilu. Můžete si vybrat mezi 5 možnostmi nastavení – na hovězí, jehněčí, vepřové, kuřecí maso nebo ryby. Gril má integrovanou teplotní sondu, která na základě předvolby pak pozná, kdy je maso připravené právě podle vašich preferencí, ale rovněž zabrání i jeho převaření. Součástí menu teplotní sondy je i funkce „Rest Meat“ (odpočinutí), která ohlídá správné odpočinutí masa, aby se mohly šťáva a chuť rovnoměrně rozšířit.
Při vaření se hodí pro celou řadu pokrmů – běžně se s ním setkáváme jak ve studené, tak v teplé kuchyni. My jsme zvolili grilovanou variantu, při jejíž přípravě jsme využili Sage chytrý BBQ gril se sondou The Smart Grill BGR840. Ten lze využít nejen ve formě kontaktního grilu, ale i otevřeného BBQ grilu. Můžete si vybrat mezi 5 možnostmi nastavení – na hovězí, jehněčí, vepřové, kuřecí maso nebo ryby. Gril má integrovanou teplotní sondu, která na základě předvolby pak pozná, kdy je maso připravené právě podle vašich preferencí, ale rovněž zabrání i jeho převaření. Součástí menu teplotní sondy je i funkce „Rest Meat“ (odpočinutí), která ohlídá správné odpočinutí masa, aby se mohly šťáva a chuť rovnoměrně rozšířit.
- Vyndejte lososa z lednice, aby získal pokojovou teplotu a nakrájejte zeleninu. Na 2 porce jsme použili ½ cukety, ½ žluté papriky, ½ červené papriky, 1 menší cibuli a 1 kousek řapíkatého celeru.
- Zapněte gril Sage BGR 840 se sondou na nejvyšší teplotu – označení Sear na pravém knoflíku. Sondu zasuňte do lososa, nutno mít sondu umístěnou v nejvyšší části masa. Pomocí levého knoflíku nastavte na displayi rybu a požadovaný stupeň propečení. My nastavili Fish a well done. Sonda tedy v tuto chvílí hlídá dosažení teploty 65
- Jakmile zazní zvukový signál, gril je připraven k použití.
- Na vroubkovanou plochu jsme položili lososa. Filet jsme potřeli kvalitním olivovým olejem, posypali solí a citronovým pepřem. Lososa umístěte kůží na grilovací plochu.
- Na rovnou grilovací desku jsme dali na olivový olej zeleninu jako přílohu.
- Jakmile teplota uvnitř masa dosáhne požadované teploty, která odpovídá zvolenému stupni propečení, gril začne znovu vydávat zvukové znamení (pípá) a tím oznamuje, že pokrm je hotov.
- Naservírujte grilovanou zeleninu i lososa na talíř a ihned servírujte.
Dobrou chuť přejeme!