Lososový krém

Lososový krém
Pochoutka plná zdraví prospěšných omega 3 mastných kyselin
1 hodina
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
6
Porcí pokrmu

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 4 ks mrkve
  • 4 ks řapíky celeru
  • 1 ks cibule
  • 3 ks stroužku česneku
  • 2 dcl suchého bílého vína
  • 1 ks snítky petržele kudrnka
  • 1 ks snítky kopru
  • 3ks rajčete
  • sůl
  • pepř
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 500 g lososa
  • 200 g 33% smetany
  • rohlík na krutonky + 2 lžíce másla

Postup receptu

Losos se na našich talířích nejčastěji objevuje v podobě filetu, servírovaného s brambory nebo zeleninou. Pokud si však tuto pochoutku, plnou zdraví prospěšných omega 3 mastných kyselin, chcete dopřát v méně tradiční podobě, doporučujeme vyzkoušet lososový krém. Připravit ho můžete v tlakovém hrnci SAGE SPR680BSS a pokud pro následné mixování zvolíte metodu ve vakuu dosáhnete toho nejdokonalejšího, krásně jemného, lososového krému.
  1. Do nádoby tlakového hrnce SAGE SPR680BSS dejte olivový olej, máslo a zapněte funkci SAUTÉ/SEAR. Začnou blikat 3 diody u teploty a hrnec se bude předehřívat. Jakmile svítí všechny 3, hrnec je předehřátý.
  2. Na rozpáleném tuku orestujte na kostky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a cibuli. Ke konci přidejte prolisovaný česnek. Velmi krátce restujte a nechte česnek jen rozvonět.
  3. Do hrnce poté nalijte víno a nechte z něj vyvařit všechen alkohol.
  4. Přidejte snítku petržele a kopru, nakrájená rajčata, sůl, pepř a zeleninový vývar. Promíchejte a hrnec uzavřete otočením madla hrnce po směru hodinových ručiček. Jakmile je víko správně uzamčené, zazní zvukové upozornění.
  5. Zvolte funkci SOUP. Teplota bude nastavená na středu a na časomíře bude svítit 30 minut a stiskněte tlačítko PLAY/STOP.
  6. Po stisknutí se bude hrnec předehřívat na požadovanou teplotu a po jejím dosažení se spustí odpočet.
  7. Během vaření polévky si na pánvi rozpuste máslo a dozlatova na něm opečte rohlík nakrájené na kostičky.
  8. Dále si připravte lososa. Stáhněte jej z kůže a nakrájejte na kostičky. Část si dejte stranou a ty pak opečte na pánvi a budou pak sloužit jako dekorace společně s krutonky.
  9. Po zaznění zvukového signálu je proces vaření polévky hotov a z hrnce se začne automaticky upouštět pára pro odjištění pojistky proti otevření.
  10. Jakmile klesne tlak v hrnci, pojistka zapadne a víko jde otočením otevřít.
  11. Polévku promíchejte a zvolte znovu funkci SAUTÉ/SEAR a nechte hrnec předehřát.
  12. Jakmile začne polévka probublávat, vhoďte do ní kousky lososa a nalijte smetanu. Promíchejte a nechte zhruba 5 minut provařit.
  13. Polévku poté nalijte do nádoby od mixéru SAGE THE SUPER Q™. Nasaďte a zajistěte víko nádoby pro bezpečné mixování.
  14. Na víko nasaďte a zajistěte otočením adaptér pro vakuový nástavec SAGE THE VAC Q™
  15. Na adaptér nasaďte vakuový nástavec a zapněte vakuování. Vakuovačka se automaticky vypne po odsátí maximálního vzduchu z nádoby. Tento proces proveďte několikrát, dokud nebude odstraněno co nejvíce vzduchu.
  16. Mixér zapněte tlačítkem ON a zapněte program SOUP, který bude polévku mixovat 5:35 minuty.
  17. Při odsátí vzduchu nebudou v polévce žádné bubliny a díky vysokému výkonu mixéru bude polévka dokonale jemná.
  18. Poté, co je polévka rozmixovaná, mixování se automaticky vypne. Stiskněte tlačítko ON/OFF a mixér se vypne úplně.
  19. Při servírování polévku ozdobte kouskem kopru, smetanou, přidejte kousky opečeného lososa a krutonky.