Polévka z pečeného česneku

Polévka z pečeného česneku
Česnek obsahuje řadu cenných a prospěšných látek – např.  vitamíny A, B1, B2, C, minerální látky, selen, jód a řadu dalších. 
60 minut
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
4
Porcí pokrmu

Ingredience

  • 4–5 palic česneku
  • 1 l zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 3 větší brambory
  • 1 větší cibule
  • 100 ml bílého vína
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • chleba
  • smetana
  • olej z konopných semínek

Postup receptu

Česnek a jeho léčivé schopnosti jsou známé už od pradávna. Obsahuje řadu cenných a prospěšných látek – např.  vitamíny A, B1, B2, C, minerální látky, selen, jód a řadu dalších. Díky tomu podporuje obranyschopnost organismu a využívá se i jako přírodní antibiotikum a antiseptikum. Pomáhá proti nachlazení, chřipce a bolestem v krku, cukrovce, působí antimykoticky, prospívá srdci a cévám, ničí parazity ve střevech. A to jsme ještě nevyjmenovali všechny blahodárné účinky. Lze ho požívat nejrůznějším způsobem, od méně obvyklých jako je například česnekový čaj nebo sirup po řadu receptů, které jsou tradiční a oblíbené. Mezi známé patří i polévka, oblíbená česnečka.  My jsme zvolili variantu pečeného česneku – polévka má jemnější chuť a je snáze stravitelná i pro ty, pro které je česnek zasyrova příliš ostrý.
 
S přípravou a rozmixováním všech složek do jemné krémové konzistence pomůže mixér SAGE SBL920 the Q. Má unikátní a výkonný nožový systém, který při plném zatížení dosahuje rychlosti až 300 km/h. To spolu s jedinečným tvarem nádoby na mixování zajišťuje, že dokáže zpracovat jakékoliv potraviny v libovolné kombinaci a ve srovnání s běžnými mixéry vytváří menší částice rozmixovaných potravin. Je možné ho použít i s vakuovým nástavcem SAGE The VAC Q. V této kombinaci dojde k optimálnímu rozmixování potravin, zužitkování maximálního množství enzymů a výživových látek obsažených v potravinách. A co je důležité, pokrm je pak ještě lahodnější.
  1. Palice česneku si horizontálně rozkrojte na dvě poloviny a vložte je do zapékací mísy. Do mísy nalijte trochu vody, aby se česnek nezačal připalovat a nezhořknul. Zapékací mísu vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 40 minut. Česnek kontrolujte, aby se nepřipaloval a v případě potřeby přidejte vodu.
  2. Mezitím, co se česnek peče, si nakrájejte cibuli a brambory na menší kousky. V hrnci si rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli. Jakmile je cibule hotová, přidejte bílé víno a nechte odpařit všechen alkohol. Potrvá to pár minut.
  3. Jakmile je víno svařené, přidejte brambory, zalijte zeleninovým vývarem a nechte vařit, dokud brambory nezměknou.
  4. Česnek vyndejte z trouby a vyloupejte ho do mísy.  Do nádoby od mixéru mixér SAGE SBL920 the Q nalijte uvařenou polévku a přidejte trochu pečeného česneku. Česnek je lepší přidávat po částech, aby polévka nebyla moc silná.
  5. Nasaďte a zajistěte víko nádoby pro bezpečné mixování. Na víko nasaďte a zajistěte otočením adaptér pro vakuový nástavec SAGE THE VAC Q.
  6. Na adaptér nasaďte vakuový nástavec a zapněte vakuování. Vakuovačka se automaticky vypne po odsátí vzduchu z nádoby.
  7. Mixér zapněte tlačítkem ON a zapněte program SOUP, který bude polévku mixovat 5:35 minuty.
  8. Po rozmixování polévku ochutnejte a v případě potřeby přidejte sůl a další česnek. Polévku poté znovu ve vakuu rozmixujte.
  9. Polévku můžete ihned nalévat z nádoby – díky mixování a teplému vývaru bude ještě horká.
TIP: Do polévky můžete použít krutonky. Krutonky si připravíte tak, že plátky chleba opečete v topinkovači a poté je nakrájejte na kostičky. Polévku také můžete zakápnout smetanou a obohatit olejem z konopných semínek.