Polévkou ke zdraví!
Polévky v posledních letech ztrácely své významné místo v našich jídelníčcích a je to škoda. Mají přitom řadu pozitiv – jsou velmi výživné, řada z nich je rychlá a jednoduchá na přípravu, a navíc vyjdou poměrně levně. Nutriční přínosy polévek si ale uvědomují odborníci na zdravou výživu, a tak se o nich doslýcháme stále častěji. Mimo jiné, jak dokážou tělu dodat potřebné tekutiny, vitamíny, minerály a další prospěšné látky, jak umí v létě zchladit a v zimě zahřát i jak krásně zasytí.
Tyto přednosti si uvědomovali už naši předkové. Od babiček a prababiček jsme nejednou slyšeli okřídlené „polívka je grunt a maso je špunt“. Proto si dříve dopřávali polévku každý den a často už ráno. Pokud se ptáte, v čem spočívá kouzlo polévek, je to jednoduché – veškeré příznivé látky, které při vaření vznikají, zůstávají zachovány v polévkové tekutině. Ať už ze zeleniny, masa, luštěnin či obilovin. Pro maso navíc představuje vaření ideální formu tepelného opracování. Umožňuje také zbavit se přebytečného tuku, který jde po zchladnutí snadno odebrat z povrchu. Vařením se také zvyšuje stravitelnost surovin, zejména zeleniny. U některých druhů je to dokonce nutnost – např. u brambor.
Pokud si říkáte, že na těchto argumentech něco je a že byste si polévku také rádi dopřávali pravidelně a často, ale nemáte moc času na jejich přípravu, nezoufejte. Zkuste si vzít šikovného pomocníka, jako jsme to udělali my. Multifunkční elektrický tlakový hrnec Sage BPR700BSS spojuje automatické tlakové vaření se stále populárnějším „pomalým“ vařením a stane se vaším ideálním „polévkovým“ asistentem. Dokáže automaticky nastavit ideální kombinaci času, teploty a tlaku mezi rychlou a pomalou úpravou a nabízí 6 chytrých programů – vaření pod tlakem, pomalé vaření, zahušťování, opékání, restování a přípravu v páře. K jednoduché orientaci napomůže seznam běžně používaných typů potravin. Pokud spěcháte, využijete spíše tlakové vaření, a pokud máte čas, vše si ráno připravíte do hrnce, který naprogramujete, a večer přijdete k hotovému. Hravě si tak poradí se všemi druhy polévek – ať už s vývary nebo zeleninovými či luštěninovými. Výsledkem je vždy maximální a vyvážená chuť.
Teď možná začínáte přemýšlet, jakou polévku vybrat. V chladném období, na podzim a v zimě, je vhodné sáhnout po těch hřejivých – vydatných luštěninových a zeleninových. Typicky se hodí třeba bramboračka, zelňačka, čočková, hrachová, dýňová nebo boršč. Naopak na jaře nebo v létě to jsou jednoduché jemnější polévky ozdobené čerstvými bylinkami a plně rostoucími zelenými natěmi. Samostatnou kapitolu pak tvoří ty, které umí v horkých měsících příjemně ochladit – třeba jahodová, okurková nebo známé španělské gazpacho. Zkrátka, receptů je nespočet. Co ale platí pro všechny polévky, je fakt, že nejlépe chutnají ty čerstvé.
Tak vzhůru do díla a dobrou chuť!
Tyto přednosti si uvědomovali už naši předkové. Od babiček a prababiček jsme nejednou slyšeli okřídlené „polívka je grunt a maso je špunt“. Proto si dříve dopřávali polévku každý den a často už ráno. Pokud se ptáte, v čem spočívá kouzlo polévek, je to jednoduché – veškeré příznivé látky, které při vaření vznikají, zůstávají zachovány v polévkové tekutině. Ať už ze zeleniny, masa, luštěnin či obilovin. Pro maso navíc představuje vaření ideální formu tepelného opracování. Umožňuje také zbavit se přebytečného tuku, který jde po zchladnutí snadno odebrat z povrchu. Vařením se také zvyšuje stravitelnost surovin, zejména zeleniny. U některých druhů je to dokonce nutnost – např. u brambor.
Pokud si říkáte, že na těchto argumentech něco je a že byste si polévku také rádi dopřávali pravidelně a často, ale nemáte moc času na jejich přípravu, nezoufejte. Zkuste si vzít šikovného pomocníka, jako jsme to udělali my. Multifunkční elektrický tlakový hrnec Sage BPR700BSS spojuje automatické tlakové vaření se stále populárnějším „pomalým“ vařením a stane se vaším ideálním „polévkovým“ asistentem. Dokáže automaticky nastavit ideální kombinaci času, teploty a tlaku mezi rychlou a pomalou úpravou a nabízí 6 chytrých programů – vaření pod tlakem, pomalé vaření, zahušťování, opékání, restování a přípravu v páře. K jednoduché orientaci napomůže seznam běžně používaných typů potravin. Pokud spěcháte, využijete spíše tlakové vaření, a pokud máte čas, vše si ráno připravíte do hrnce, který naprogramujete, a večer přijdete k hotovému. Hravě si tak poradí se všemi druhy polévek – ať už s vývary nebo zeleninovými či luštěninovými. Výsledkem je vždy maximální a vyvážená chuť.
Teď možná začínáte přemýšlet, jakou polévku vybrat. V chladném období, na podzim a v zimě, je vhodné sáhnout po těch hřejivých – vydatných luštěninových a zeleninových. Typicky se hodí třeba bramboračka, zelňačka, čočková, hrachová, dýňová nebo boršč. Naopak na jaře nebo v létě to jsou jednoduché jemnější polévky ozdobené čerstvými bylinkami a plně rostoucími zelenými natěmi. Samostatnou kapitolu pak tvoří ty, které umí v horkých měsících příjemně ochladit – třeba jahodová, okurková nebo známé španělské gazpacho. Zkrátka, receptů je nespočet. Co ale platí pro všechny polévky, je fakt, že nejlépe chutnají ty čerstvé.
Tak vzhůru do díla a dobrou chuť!