Vyhýbáte se kravskému mléku? Se správnou výbavou si nemusíte odpírat ani „mléčné“ kávové speciality
Milujete cappuccino či latté, ale mléčným výrobkům se vyhýbáte z přesvědčení nebo kvůli alergii? Nenechte se odradit představou, že z rostlinného mléka vám nadýchanou pěnu našlehají jen profesionální baristé v prvotřídních kavárnách. Díky produktům Sage si můžete vaši oblíbenou kávu s mléčnou alternativou dopřát, kdykoli budete mít chuť.
Rostlinné alternativy mléka
Stále více lidí nahrazuje kravské mléko rostlinnými alternativami. Důvody mohou být různé. Ten, kdo trpí nesnášenlivostí laktózy, si může zvolit bezlaktózové mléko. Pro osoby s alergií na kravskou bílkovinu kasein je však rostlinné mléko jedinou možností. Stejně tak je tomu i u lidí, kteří se rozhodli omezovat spotřebu živočišných produktů – ať už jsou to vyznavači veganského životního stylu nebo ekologicky smýšlející milovníci kávy. Nabídka rostlinných mlék je naštěstí dnes už široká. V kavárnách se nejčastěji setkáte se sójovým mlékem. Sice jde skvěle našlehat, ale při jeho přidávání do kávy je vyšší šance na sražení. Rovněž je nepřijatelné pro lidi s alergií na sóju. I proto v současné době stoupá popularita ovesného mléka. Má velmi příjemnou jemnou chuť, při pěnění vytváří hedvábně hladkou strukturu a v kávě se nesráží. Další možností je rostlinný nápoj z mandlí, který patří mezi nejoblíbenější oříšková mléka. Jeho chuť ale v případě cappuccina nebo latté, kde má mléko větší podíl, přebíjí chuť samotné kávy. Pokud vám to však nevadí, určitě si kávu s mandlovým mlékem oblíbíte. Navíc příprava tohoto oříškového mléka je velmi jednoduchá. Můžete si ji zkusit přímo u vás doma podle našeho receptu na domácí mandlové mléko.
Jak vytvořit nemléčnou pěnu
Při pěnění vyžadují rostlinné alternativy mléka více trpělivosti, protože ani zdaleka není tak jednoduché, jako je tomu u mléka kravského. Nejdůležitější je dávat si pozor na teplotu. U rostlinných mlék totiž nesmí překročit 60 ⁰C. Pokud se stejně jako my rozhodnete pro využití kávovaru Sage BES875 The Barista Express, máte celkem vyhráno. Mezi jeho příslušenství totiž patří speciální nerezová konvička na napěnění mléka s integrovaným teploměrem. Proces samotné přípravy pěny pomocí ruční trysky není složitý. Když je kávovar připravený pro výdej páry, stačí vložit parní trysku do mléka, cca 1–2 cm pod hladinu. Konvičku přitom nakloníte do úhlu 45 stupňů a začnete ohřívat a pěnit mléko. Ukazatel na konvičce bude měnit barvu v závislosti na teplotě mléka. Jakmile dosáhnete výše zmíněných 60 ⁰C, ukončíte proces pěnění a ohřívání. S konvičkou několikrát jemně poklepete o stůl, čímž mléko zbavíte větších bublin. Následně s ní jemně kroužíte, čímž docílíte lahodné krémové mikropěny.
Mléčná pěna i bez kávovaru
V případě, že si nechcete kupovat nový kávovar nebo už vlastníte takový, který nedisponuje tryskou pro napěňování mléka, ideálním řešením je pořídit si automatický pěnič mléka Sage BMF600. Tento model má otočný ovladač, který slouží k ovládání přístroje a nastavení teploty. Kromě teplé pěny v rozmezí od 40 do 80 °C vám připraví i pěnu studenou, která je vhodná například do letních drinků. Součástí výbavy jsou dva nástavce na napěnění. Nástavec Cappuccino je ideální pro přípravu husté a krémové pěny, zatímco nástavec Latté vám připraví jemné a nadýchané mléko, které oceníte při přípravě kávy latté. Ve víčku nerezové konvičky je navíc uložena praktická vyjímatelná odměrka.
O značce Sage:
Sage je evropskou značkou společnosti Breville, jejíž produkty se prodávají ve více než 50 zemích světa. Australská Breville Groupe je celosvětově známá díky vlastnímu vývoji malých kuchyňských spotřebičů nejvyšší kvality, vyznačujících se dlouhou životností a skvělým uživatelským komfortem. Historie Brevillu se začala psát v roce 1932 a této společnosti vděčíme například za tzv. sendvič-toaster, který vyvinula jako první výrobce na světě. Po jeho uvedení na trh v roce 1974 se jenom v Austrálii prodalo 400 000 kusů.
Na český trh značka Sage vstoupila v roce 2018 a postupně na něj uvede produkty zaměřené na přípravu kávy – espressa, mlýnky, pěniče; grilování – grily, smoking gun; odšťavňování – odšťavňovače, smoothie nebo přípravu potravin – roboty, mixéry, food procesory. Díky vlastnímu návrhu a náročnému testování bude možné u všech spotřebičů rozšířit záruku na tři roky. Pro Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Polsko značku Sage zastupuje exkluzivně společnost Fast ČR, patřící mezi největší regionální distributory domácích spotřebičů.
Pro další informace a novinky navštivte adresu www.sagecz.cz.
Kontakt pro média:
Hedvika Přibová
PHOENIX COMMUNICATION
140 00 | Praha 4 | Pod Vilami 785/22
hedvika@phoenixcom.cz
Rostlinné alternativy mléka
Stále více lidí nahrazuje kravské mléko rostlinnými alternativami. Důvody mohou být různé. Ten, kdo trpí nesnášenlivostí laktózy, si může zvolit bezlaktózové mléko. Pro osoby s alergií na kravskou bílkovinu kasein je však rostlinné mléko jedinou možností. Stejně tak je tomu i u lidí, kteří se rozhodli omezovat spotřebu živočišných produktů – ať už jsou to vyznavači veganského životního stylu nebo ekologicky smýšlející milovníci kávy. Nabídka rostlinných mlék je naštěstí dnes už široká. V kavárnách se nejčastěji setkáte se sójovým mlékem. Sice jde skvěle našlehat, ale při jeho přidávání do kávy je vyšší šance na sražení. Rovněž je nepřijatelné pro lidi s alergií na sóju. I proto v současné době stoupá popularita ovesného mléka. Má velmi příjemnou jemnou chuť, při pěnění vytváří hedvábně hladkou strukturu a v kávě se nesráží. Další možností je rostlinný nápoj z mandlí, který patří mezi nejoblíbenější oříšková mléka. Jeho chuť ale v případě cappuccina nebo latté, kde má mléko větší podíl, přebíjí chuť samotné kávy. Pokud vám to však nevadí, určitě si kávu s mandlovým mlékem oblíbíte. Navíc příprava tohoto oříškového mléka je velmi jednoduchá. Můžete si ji zkusit přímo u vás doma podle našeho receptu na domácí mandlové mléko.
Jak vytvořit nemléčnou pěnu
Při pěnění vyžadují rostlinné alternativy mléka více trpělivosti, protože ani zdaleka není tak jednoduché, jako je tomu u mléka kravského. Nejdůležitější je dávat si pozor na teplotu. U rostlinných mlék totiž nesmí překročit 60 ⁰C. Pokud se stejně jako my rozhodnete pro využití kávovaru Sage BES875 The Barista Express, máte celkem vyhráno. Mezi jeho příslušenství totiž patří speciální nerezová konvička na napěnění mléka s integrovaným teploměrem. Proces samotné přípravy pěny pomocí ruční trysky není složitý. Když je kávovar připravený pro výdej páry, stačí vložit parní trysku do mléka, cca 1–2 cm pod hladinu. Konvičku přitom nakloníte do úhlu 45 stupňů a začnete ohřívat a pěnit mléko. Ukazatel na konvičce bude měnit barvu v závislosti na teplotě mléka. Jakmile dosáhnete výše zmíněných 60 ⁰C, ukončíte proces pěnění a ohřívání. S konvičkou několikrát jemně poklepete o stůl, čímž mléko zbavíte větších bublin. Následně s ní jemně kroužíte, čímž docílíte lahodné krémové mikropěny.
Mléčná pěna i bez kávovaru
V případě, že si nechcete kupovat nový kávovar nebo už vlastníte takový, který nedisponuje tryskou pro napěňování mléka, ideálním řešením je pořídit si automatický pěnič mléka Sage BMF600. Tento model má otočný ovladač, který slouží k ovládání přístroje a nastavení teploty. Kromě teplé pěny v rozmezí od 40 do 80 °C vám připraví i pěnu studenou, která je vhodná například do letních drinků. Součástí výbavy jsou dva nástavce na napěnění. Nástavec Cappuccino je ideální pro přípravu husté a krémové pěny, zatímco nástavec Latté vám připraví jemné a nadýchané mléko, které oceníte při přípravě kávy latté. Ve víčku nerezové konvičky je navíc uložena praktická vyjímatelná odměrka.
O značce Sage:
Sage je evropskou značkou společnosti Breville, jejíž produkty se prodávají ve více než 50 zemích světa. Australská Breville Groupe je celosvětově známá díky vlastnímu vývoji malých kuchyňských spotřebičů nejvyšší kvality, vyznačujících se dlouhou životností a skvělým uživatelským komfortem. Historie Brevillu se začala psát v roce 1932 a této společnosti vděčíme například za tzv. sendvič-toaster, který vyvinula jako první výrobce na světě. Po jeho uvedení na trh v roce 1974 se jenom v Austrálii prodalo 400 000 kusů.
Na český trh značka Sage vstoupila v roce 2018 a postupně na něj uvede produkty zaměřené na přípravu kávy – espressa, mlýnky, pěniče; grilování – grily, smoking gun; odšťavňování – odšťavňovače, smoothie nebo přípravu potravin – roboty, mixéry, food procesory. Díky vlastnímu návrhu a náročnému testování bude možné u všech spotřebičů rozšířit záruku na tři roky. Pro Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Polsko značku Sage zastupuje exkluzivně společnost Fast ČR, patřící mezi největší regionální distributory domácích spotřebičů.
Pro další informace a novinky navštivte adresu www.sagecz.cz.
Kontakt pro média:
Hedvika Přibová
PHOENIX COMMUNICATION
140 00 | Praha 4 | Pod Vilami 785/22
hedvika@phoenixcom.cz