Troufnete si na sous-vide jako od šéfkuchaře?

Troufnete si na sous-vide jako od šéfkuchaře?
Chcete svoji rodinu nebo návštěvu pohostit něčím speciálním? Vyzkoušejte například metodu sous-vide, kterou lze aplikovat jako českou klasiku, ale i jako specialitu světoznámých šéfkuchařů.  A přestože je technika sous-vide považována za „kulinářské umění“, s multicookerem Sage SPR680BSS ji snadno zvládnete i u vás doma.

Sous-vide je metoda, kterou už v sedmdesátých letech začali používat ve Francii na šetrnou přípravu foie gras. Dnes je velmi oblíbená mezi profesionálními kuchaři a použít ji můžete při přípravě ryb, masa, zeleniny, ovoce i vajec. Její podstatou je pomalé „vaření“ ve vzduchotěsném obalu, ve vodní lázni při přesně stanovené teplotě, které často trvá i několik hodin. Před samotným vařením je důležité suroviny vakuovat. Potraviny vložíte do tepluvzdorné plastové fólie bez BPA, která je určená pro tuto metodu přípravy jídla. Můžete využít i již hotové sáčky nebo klasické uzavíratelné sáčky s dvojitým zipem, do kterých dané ingredience vložíte. Poté musíte ze sáčku odčerpat co nejvíce vzduchu a zabránit, aby do něj vnikla voda. Pro usnadnění práce a jistotu správného vakuování můžete využít speciální vakuovačku.

Základem pro sous-vide je nastavení požadované teploty. U každé potraviny je tomu jinak. Nejjednodušší je do vyhledávače na internetu zadat „sous-vide tabulka – teploty a časy“, ať už budete chtít vaše hovězí propečené na medium, medium rare nebo rare, kuřecí maso na well done, vejce na měkko, na tvrdo či na hniličku. Při dodržení správného postupu potom maso nebudete mít nikdy vysušené nebo zeleninu vybledlou a rozvařenou. Naopak, každá použitá ingredience si zachová svoji barvu, texturu, chuť a veškeré živiny. Ti, kteří sous-vide využívají, oceňují i další benefit této přípravy potravin. Vakuování uchová potraviny déle čerstvé, takže takto připravené jídlo lze jen rychle zchladit ledovou vodou a uložit do lednice. Při teplotě 2 °C vám tento „polotovar“ vydrží v čerstvém stavu i pět dní. Před servírováním ho stačí ohřát ve vodní lázni nebo upravit podle potřeby – např. orestovat, zapéct a podobně.
 
Sous-vide na jeden dotyk

Přípravu sous-vide vám maximálně zjednoduší použití multicookeru Sage SPR680BSS. Do sáčku stačí vložit například maso, snítku bylinek, plátek citrónu a navrch kousek másla. Poté stisknete tlačítko SOUS VIDE a nastavíte požadovanou teplotu a dobu přípravy. Zavřete víko a spustí se ohřev vody na vámi nastavené parametry. Když voda dosáhne požadované teploty, zazní zvukové upozornění a vy můžete vložit vakuovaný sáček s ingrediencemi do vodní lázně. Jakmile je doba přípravy dokončena, vyjmete jej z vodní lázně. Všechny chutě se díky pomalému vaření ve vakuu úžasně propojí, takže ať už bylinky, citrón nebo máslo budete ve finále v daném kousku masa dokonale cítit. Maso vždy vyndáte vařené, takže pokud ho potřebujete mít krásně opečené i ze stran, například u hovězího steaku nebo filetu z ryby, je nutné ho ještě zprudka opéct na pánvi a můžete podávat.
 
O značce Sage:

Sage je evropskou značkou společnosti Breville, jejíž produkty se prodávají ve více než 50 zemích světa. Australská Breville Groupe je celosvětově známá díky vlastnímu vývoji malých kuchyňských spotřebičů nejvyšší kvality, vyznačující se dlouhou životností a skvělým uživatelským komfortem. Historie Brevillu se začala psát v roce 1932 a této společnosti vděčíme například za tzv. sendvič-toaster, který vyvinula jako první výrobce na světě. Po jeho uvedení na trh v roce 1974 se jenom v Austrálii prodalo 400 000 kusů.

Na český trh značka Sage vstoupila v roce 2018 a postupně na něj uvede produkty zaměřené na přípravu kávy – espressa, mlýnky, pěniče; grilování – grily, smoking gun; odšťavňování – odšťavňovače, smoothie nebo přípravu potravin – roboty, mixéry, food procesory. Díky vlastnímu návrhu a náročnému testování bude možné u všech spotřebičů rozšířit záruku na tři roky. Pro Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Polskoznačku Sage zastupuje exkluzivně společnost Fast ČR, patřící mezi největší regionální distributory domácích spotřebičů.
 
Pro další informace a novinky navštivte adresu www.sagecz.cz
 
Kontakt pro média:
Hedvika Přibová
PHOENIX COMMUNICATION
140 00 | Praha 4 | Pod Vilami 785/22
hedvika@phoenixcom.cz