ŠTRŮDL – oblíbený moučník!
Že by někdo za svůj život neochutnal nebo dokonce neznal štrúdl neboli závin, je v našich končinách málo pravděpodobné. Provází nás v podstatě od malička a je to jeden z nejrozšířenějších moučníků. Setkáváme se s ním v kavárnách, cukrárnách, restauracích, a hlavně samozřejmě doma. Servírujeme ho o Vánocích, o svátcích, po nedělním obědě nebo i jen tak, ať už v létě nebo na podzim či v zimě. Své výsostné postavení si zkrátka vydobyl už dávno, a není se čemu divit – je to zkrátka dobrota!
Ačkoliv by si jeho původ přivlastnily rády snad všechny země bývalé rakousko-uherské monarchie v čele s Rakouskem, je historie a původ štrúdlu, jak to, tak bývá, poněkud spletitější. Kořeny závinu sahají až do Byzancie, odkud prapůvodní recepturu převzali Turci, kteří ji při svých nájezdech přivezli do střední Evropy. Tak se objevil Apfelstrudel v Rakousku, které se rádo honosí nejstarším dochovaným ručně psaným receptem z r. 1696 z vídeňské městské knihovny. V Rakousku získal také svoji dnešní podobu a velkou oblibu a v 18. století se rozšířil i do dalších zemí impéria. I v Čechách, na Moravě i ve Slezsku se oblíbená receptura rychle šířila, a kde nechyběly prostředky, tam se stala součástí tabule.
Nejznámější verze závinu je bezpochyby ta s jablečnou náplní, u nás servírovaná často se šlehačkou, v Rakousku zase zatepla s vanilkovou omáčkou. Ale vzhledem k bohaté historii je variant a inspirací nespočet. V Maďarsku se tak například setkáte s makovým štrúdlem s ořechy, v Dolním Rakousku natrefíte na hrozny a meruňky, v Tyrolsku zase na sladkou náplň z ořechů, mandlí, fíků, rozinek a citronové kůry. Známá a rozšířená je také varianta tvarohového štrúdlu s višněmi, rozšířená ze Slovenska.
Ať tak či tak, štrúdl je zkrátka štrúdl a už ani Vánoce si bez něj nedovedeme představit. Jeho příprava naštěstí není složitá, ale i tak, abychom si vše ještě více usnadnili, využili jsme služeb opravdu všestranného pomocníka – kuchyňského robota SAGE The Kitchen Wizz Peel & Dice. Díky kombinaci materiálů a unikátnímu příslušenství nabízí všestranné využití a dokáže vše, co usnadní a urychlí přípravu. Umožňuje připravit suroviny k vaření podle potřeby – krájí na jemné i hrubé proužky nebo na požadovanou výšku, což se pro tento recept hodí nejvíce. Dále také seká najemno i nahrubo, připravuje hranolky, kaše nebo pyré, šlehá, hněte. Příslušenství Peel & Dice se postará dokonce i o loupání a krájení rovnoměrných a přesných kostiček o rozměru 12 mm. Do výbavy patří disk s nastavitelnou výškou krájení od 0,5 – 8 mm z tvrzené oceli a dvě vyjímatelné misky na sypké potraviny nebo tekutiny – malá o objemu 1 l a velká o objemu 2,5l. Plnicí otvory pro suroviny jsou dodány ve třech velikostech včetně extra širokého pro opravdu pohodlné plnění. Průměr 14 cm pojme několik potravin najednou, jako třeba celé brambory, jablka apod.
Ačkoliv by si jeho původ přivlastnily rády snad všechny země bývalé rakousko-uherské monarchie v čele s Rakouskem, je historie a původ štrúdlu, jak to, tak bývá, poněkud spletitější. Kořeny závinu sahají až do Byzancie, odkud prapůvodní recepturu převzali Turci, kteří ji při svých nájezdech přivezli do střední Evropy. Tak se objevil Apfelstrudel v Rakousku, které se rádo honosí nejstarším dochovaným ručně psaným receptem z r. 1696 z vídeňské městské knihovny. V Rakousku získal také svoji dnešní podobu a velkou oblibu a v 18. století se rozšířil i do dalších zemí impéria. I v Čechách, na Moravě i ve Slezsku se oblíbená receptura rychle šířila, a kde nechyběly prostředky, tam se stala součástí tabule.
Nejznámější verze závinu je bezpochyby ta s jablečnou náplní, u nás servírovaná často se šlehačkou, v Rakousku zase zatepla s vanilkovou omáčkou. Ale vzhledem k bohaté historii je variant a inspirací nespočet. V Maďarsku se tak například setkáte s makovým štrúdlem s ořechy, v Dolním Rakousku natrefíte na hrozny a meruňky, v Tyrolsku zase na sladkou náplň z ořechů, mandlí, fíků, rozinek a citronové kůry. Známá a rozšířená je také varianta tvarohového štrúdlu s višněmi, rozšířená ze Slovenska.
Ať tak či tak, štrúdl je zkrátka štrúdl a už ani Vánoce si bez něj nedovedeme představit. Jeho příprava naštěstí není složitá, ale i tak, abychom si vše ještě více usnadnili, využili jsme služeb opravdu všestranného pomocníka – kuchyňského robota SAGE The Kitchen Wizz Peel & Dice. Díky kombinaci materiálů a unikátnímu příslušenství nabízí všestranné využití a dokáže vše, co usnadní a urychlí přípravu. Umožňuje připravit suroviny k vaření podle potřeby – krájí na jemné i hrubé proužky nebo na požadovanou výšku, což se pro tento recept hodí nejvíce. Dále také seká najemno i nahrubo, připravuje hranolky, kaše nebo pyré, šlehá, hněte. Příslušenství Peel & Dice se postará dokonce i o loupání a krájení rovnoměrných a přesných kostiček o rozměru 12 mm. Do výbavy patří disk s nastavitelnou výškou krájení od 0,5 – 8 mm z tvrzené oceli a dvě vyjímatelné misky na sypké potraviny nebo tekutiny – malá o objemu 1 l a velká o objemu 2,5l. Plnicí otvory pro suroviny jsou dodány ve třech velikostech včetně extra širokého pro opravdu pohodlné plnění. Průměr 14 cm pojme několik potravin najednou, jako třeba celé brambory, jablka apod.