Valentýnské sušenky s kávovým krémem

Valentýnské sušenky s kávovým krémem
Valentýnské sušenky s kávovým krémem spojují báječnou chuť křupavého těsta s lehce nahořklou chutí kávy
60 minut
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
30 ks
Porcí pokrmu

Ingredience

Suroviny na těsto
  • 200 g změklého másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 90 g kukuřičného škrobu
  • Suroviny na krém
  • 100 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce vanilkového pudinku
  • 3 lžíce espressa

Postup receptu

V únoru nás čeká svátek všech zamilovaných, svatý Valentýn. A protože se jedná o romantický den, měli bychom si dopřát něco výjimečného. Co třeba něco sladkého, do čeho se můžeme zakousnout, přivřít oči a vychutnávat lahodnou chuť, která se nám pomalu rozplývá na jazyku? Vyzkoušeli jsme Valentýnské sušenky s kávovým krémem a nelitovali jsme. Spojují v sobě báječnou chuť křupavého těsta s lehce nahořklou chutí kávy a můžete je vyšperkovat třeba i čokoládou.
 
Příprava těsta na recept je snadná, a stejně tak i kávového krému. Jeho základ tvoří kvalitní espresso, k jehož přípravě jsme použili pákový kávovar Sage The Barista Express BES875BSS s integrovaným mlýnkem. Dokonalé espresso dokáže připravit díky několika základním faktorům – čerstvě namleté kávě, správnému tlak a stálé teplotě vody. Elektronický PID systém zaznamenává teplotu v průběhu extrakce a zajišťuje stabilitu teploty během celého procesu s přesností +/-1°C. Optimální tlak pro extrahovanou kávu umí napovědět průvodce tlaku. Mlýnek na kávu s nerezovými mlecími kameny umožňuje namlít jen potřebné množství kávy přímo do držáku. Díky těmto proměnným, tedy možnosti nastavení hrubosti a dávkování, máte možnost nekonečného experimentování s přípravou kávy podle vaší chuti.
  1. Do velké mísy si dejte cukr, mouku, kukuřičný škrob a vše důkladně promíchejte. Poté dejte změklé máslo a pomocí rukou vypracujte těsto.
  2. Vypracované těsto si přendejte na vál, a ještě jednou ho rukama pořádně propracujte. Máslo ještě trochu povolí a vše se důkladně spojí.
  3. Těsto si rozdělte na čtyři kousky. Vál si posypte moukou a za pomocí válečku vyválejte placku zhruba 3 mm tlustou. Při válení si těsto vždy trochu zasypte moukou, aby se nelepilo na váleček a na vál.
  4. Za pomocí vykrajovátka si vykrojte z těsta srdíčka a dejte je na plech s pečícím papírem. Poté pečte 8 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Po upečení dejte sušenky vychladnout.
  5. Mezitím, co se sušenky pečou, můžete si na ně připravit krém.
  6. Dvojité espresso si připravíte v kávovaru SAGE The Barista express BES875BSS. Vložte páku do nástavce na mlýnek u kávovaru THE BARISTA EXPRESS™. Na FILTER SIZE si překlikněte na funkci DOUBLE a jedním stlačením na páku si nechte namlít kávu.
  7. Tamperem upěchujte mletou kávu a případně na srovnání můžete použít Razor.
  8. Páku zajistěte pod sprchou a zapněte funkci dvojitého espressa.
  9. Po dokončení kávovou sedlinu vyklepněte z páky, utřete ji a nechte ještě jednou protéct vodou naprázdno. Abyste páku i sprchu vypláchli.
  10. Tři lžíce espressa přidejte do misky s máslem, cukrem a pudinkovým práškem a za pomocí šlehače vyšlehejte do krému.
  11. Krémem potřete sušenky a slepte je s další sušenkou. Slepené sušenky skladujte v chladu. Po pár dnech se rozleží a jsou krásně vláčné, případně je podávejte ihned, kdy jsou úžasně křehké.
  12. Sušenky můžete ozdobit i kousky čokolády nebo posypat moučkovým cukrem.