Bombardino
Tento nápoj vás zahřeje a povzbudí
15 minut
Příprava pokrmu + vaření
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
Obtížnost pokrmu
1
Porcí pokrmu
Porcí pokrmu
Ingredience
- espresso
- 20 ml vaječného likéru
- 10 ml rumu
- šlehačka
Postup receptu
Jezdíte v zimě lyžovat do Itálie? Tento nápoj si můžete objednat v každém baru na kterékoli sjezdovce. Poznáte ho podle zářivě žluté barvy a šlehačky. Původní recept neobsahuje kávu, ale časem ji do receptury zahrnuli, a myslím, že vím proč. Tento nápoj vás na sjezdovce opravdu zahřeje a povzbudí.
- Ohřejte vaječný likér s rumem a nalijte je do menší skleničky.
- Pomalu přilijte espresso – nejlépe ho nalijete přes lžičku po stěně skleničky. Vrstvy vám tak zůstanou krásně oddělené.
- Nakonec ozdobte šlehačkou.
- Rum můžete nahradit brandy nebo whiskey.
Pokud budete zrovna řídit nebo je na vás klasické bombardino moc silné, můžete vyzkoušet nealkoholickou variantu. Místo vaječného likéru a rumu použijte oslazenou zahuštěnou smetanu, Jesenku. Tu nalijte do malé skleničky. Stačí úplně malinko, zhruba 10 ml. Pokud máte kávu rádi hodně sladkou, můžete dát i 20 ml, připravte espresso a pomalu ho nalijte na jesenku. Na něj přidejte trochu šlehačky.
Recept a fotka pochází k Knihy o kávě, Petra Veselá. Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz/kniha-o-kave
Recept a fotka pochází k Knihy o kávě, Petra Veselá. Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz/kniha-o-kave