Jahodová zmrzlina s Oreo sušenkami
Pochutnejte si na té nejlepší zmrzlině
30 minut
Příprava pokrmu + vaření
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
Obtížnost pokrmu
3
Porcí pokrmu
Porcí pokrmu
Ingredience
- 300 g jahod
- 200 ml smetany (33 %)
- 100 ml mléka
- 50 g cukru
- 6 ks Oreo sušenek
Postup receptu
Sezóna jahod je v plném proudu a sluníčko neúprosně pálí. Nejvyšší čas na přípravu domácí jahodové zmrzliny. A aby to nebyla nuda, přidáme do receptu i Oreo sušenky!
Než se ale do přípravy jahodové pochoutky pustíme, udělejme si mini exkurzi do historie zmrzliny. Kde se vlastně vzala? Ve střední Evropě se zmrzlina stala oblíbená v první polovině 18. století. Vyráběla se ze žloutků šlehaných s cukrem a smetany a do této hmoty se přidávaly například kousky ovoce, vanilka nebo kakao. Výroba zmrzliny u nás se rozšířila počátkem 20. století, kdy ji vyráběly zejména cukrárny. Ale do cukrárny na skvělou zmrzlinu chodit nemusíte, můžete si ji vyrobit doma pomocí Sage BCI600! :-)
Sage BCI600 je první výrobník zmrzliny, který automaticky rozpozná hustotu připravovaného mraženého dezertu podle vašeho nastavení a bude dezert uchovávat mražený až do jeho podávání. Zmrzlinovač disponuje 12 programy pro nastavení struktury dezertu – od měkčích mražených dezertů jako je sorbet, přes mražené jogurty a gelato až po zmrzlinu.
Než se ale do přípravy jahodové pochoutky pustíme, udělejme si mini exkurzi do historie zmrzliny. Kde se vlastně vzala? Ve střední Evropě se zmrzlina stala oblíbená v první polovině 18. století. Vyráběla se ze žloutků šlehaných s cukrem a smetany a do této hmoty se přidávaly například kousky ovoce, vanilka nebo kakao. Výroba zmrzliny u nás se rozšířila počátkem 20. století, kdy ji vyráběly zejména cukrárny. Ale do cukrárny na skvělou zmrzlinu chodit nemusíte, můžete si ji vyrobit doma pomocí Sage BCI600! :-)
Sage BCI600 je první výrobník zmrzliny, který automaticky rozpozná hustotu připravovaného mraženého dezertu podle vašeho nastavení a bude dezert uchovávat mražený až do jeho podávání. Zmrzlinovač disponuje 12 programy pro nastavení struktury dezertu – od měkčích mražených dezertů jako je sorbet, přes mražené jogurty a gelato až po zmrzlinu.
- Před použitím zmrzlinovače zapněte funkci PRE-COOL, který se vychladí až na -30 ͦC. Zmrzlinovač je vybaven kompresorem, takže při přípravě odpadnou zdlouhavé práce s namrazováním vyjímatelné nádoby.
- Očištěné jahody vložte do stolního mixéru SAGE SBL620 a zapněte funkci 4 PUREE. Jahody mixujte přibližně 60 sekund.
- Rozmixované jahody přelijte do jiné misky a do nádoby od mixéru přidejte trochu vody a zapněte funkci AUTO CLEAN. Díky této funkci se nádoba propláchne a vyčistí a odpadne složité umývání nádoby.
- K rozmixovaným jahodám přidejte cukr, smetanu a mléko. Vše důkladně promíchejte, aby se směs spojila a cukr rozpustil.
- Hotovou směs na zmrzlinu přelijte do vychlazené 1l nádoby zmrzlinovače SAGE BCI600 a uzavřete víkem.
- Hustotu připravovaného mraženého dezertu umí přístroj dle nastavení automaticky rozpoznat, což je zásadní pro její správnou konzistenci. Zmrzlina by měla obsahovat minimum vzduchu a být lehce nadýchaná, ale zároveň v ní na rozdíl od sorbetu nesmíme rozeznat krystalky ledu. Průběh přípravy můžete díky průhlednému víku pohodlně kontrolovat.
- Zmrzlinovač zapněte funkcí POWER a otáčecím kolečkem zvolte program ICE CREAM na maximum.
- Tlačítkem START zmrzlinovač zapněte a nechte jej pracovat.
- Mezitím, co se vytváří zmrzlina, nakrájejte si Oreo sušenky na menší kousky.
- Jakmile zmrzlinovač cinkne a na modře podsvíceném LCD displeji se objeví ADD MIX-INS, odklopte průhledné víko zmrzlinovače a pohodlně přidejte nakrájené Oreo sušenky.
- Po přidání sušenek nechte zmrzlinovač dál pracovat. Jakmile je zmrzlina úplně hotová, zazní další cinknutí.
- Hotovou zmrzlinu můžete rovnou servírovat nebo přendat do jiné nádoby a vložit do mrazáku. (ale kdo by odolal, neochutnat? :-))