Kynutý tvarohový mazanec s plátky mandlí
Klasický český recept s pekárnou Sage
90 minut
Příprava pokrmu + vaření
Příprava pokrmu + vaření
Středně těžký
Obtížnost pokrmu
Obtížnost pokrmu
4
Porcí pokrmu
Porcí pokrmu
Ingredience
- 250 ml mléka
- 250 g měkkého tvarohu
- 3 vejce (+ 1 vejce na potření)
- ½ droždí
- 90 g cukru
- kůra z citronu
- 550 g hladké mouky
- špetka soli
- plátky mandlí – na zdobení
Postup receptu
Máte rádi tradiční české recepty, a přitom rádi experimentujete? Pak jste na tom stejně jako my. Tentokrát jsme dostali chuť na mazanec, ale šli jsme na něj malinko jinak a trošku jsme ho ozvláštnili. O dřinu s přípravou kynutého těsta jsme se podělili s inteligentní domácí pekárnou chleba Sage BBM800. Dokáže péct v předem nastaveném čase, přidávat do těsta oříšky nebo třeba kandované ovoce v určenou dobu a má 13 automatických a 9 vlastních nastavení. Je také vybavena sklopným hnětacím hákem, který se před koncem pečení složí tak, aby v chlebu nevznikal otvor.
- S mazancem vám pomůže pekárna SAGE BBM800, která připraví krásně nadýchané těsto jako při ručním zpracování, ale bez námahy. Do pekárny vložte suroviny receptu v uvedeném pořadí – nejdříve tekuté suroviny, mouku až následně. Na pekárně nastavte program na kynutí těsta – dough, trvá celkem 1:30. Pekárna si vše sama zamíchá a těsto nechá vykynout.
- Při hnětení těsta se několikrát vystřídá sklopená i vzpřímená pozice a mezi 1. a 2. kynutím se hák aktivuje, aby uvolnil z těsta nahromaděný oxid uhličitý. Následně vše již dokyne do požadovaného objemu bez háku, takže těsto pohodlně vyjmete bez složitého dolování.
- Na pomoučený vál vyklopte vykynuté těsto z pekárny a vytvarujte z něj bochánek.
- Budoucí mazanec umístěte na pečicí papír na plech a potřete rozšlehaným vejcem.
- Posypte plátky mandlí a kdo je zvyklý, může mazanec nastřihnout nůžkami do kříže.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 45 minut - dozlatova.
- Těsně před servírováním posypejte moučkovým cukrem.