Řepový burger
Řepa je velmi chutná a zdravá zelenina
45 minut
Příprava pokrmu + vaření
Příprava pokrmu + vaření
Středně těžký
Obtížnost pokrmu
Obtížnost pokrmu
6
Porcí pokrmu
Porcí pokrmu
Ingredience
- 4 červené řepy
- 3 lžičky soli
- 120 g pohanky lámanky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- pepř
- 4 lžíce olivového oleje
- jarní cibulka
Postup receptu
Grilování se v posledních letech stalo jedním ze symbolů léta a bez šťavnatých dobrot bychom si ho pomalu ani neuměli představit. My jsme dostali chuť na burger. Chtěli jsem ale zkusit něco netradičního, a tak jsme připravili variantu vhodnou i pro vegetariány – řepový burger.
Ne náhodou jsme vsadili zrovna na řepu. Jedná se o velmi chutnou a zdravou zeleninu. Extrémně zdravou :-) Obsahuje vitamíny B a C, provitamín karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou, antioxidanty betain a betacyanin a cenné stopové prvky cesium a rubidium.
K přípravě řepového burgeru jsme si jako pomocníka vybrali chytrý BBQ gril se sondou od značky Sage BGR840. Jedná se o mistra ve své kategorii, který lze použít i jako otevřený BBQ gril. Hravě si poradí jak s klasickým grilovacím repertoárem, tak i například s palačinkami, omeletou, sendviči apod. Je vybaven teplotními senzory v deskách, které dokáží rozpoznat pokles teploty při položení pokrmu na gril a vyrovnat ho navýšením teploty. Grilování na něm je tak rychlejší než na běžných grilech a výrazně vám usnadní cestu k vytouženým dobrotám.
S přípravou omáčky nám pomohl stolní super mixér Sage SBL920. Je vybaven speciálním nožovým systémem, má intuitivní ovládání a praktické příslušenstvím a je vyroben z kvalitních materiálů. Díky tomu se skvěle hodí jak pro zpracování potravin, mletí a mixování, tak např. i pro drcení ledu nebo přípravu zeleninových polévek.
Ne náhodou jsme vsadili zrovna na řepu. Jedná se o velmi chutnou a zdravou zeleninu. Extrémně zdravou :-) Obsahuje vitamíny B a C, provitamín karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou, antioxidanty betain a betacyanin a cenné stopové prvky cesium a rubidium.
K přípravě řepového burgeru jsme si jako pomocníka vybrali chytrý BBQ gril se sondou od značky Sage BGR840. Jedná se o mistra ve své kategorii, který lze použít i jako otevřený BBQ gril. Hravě si poradí jak s klasickým grilovacím repertoárem, tak i například s palačinkami, omeletou, sendviči apod. Je vybaven teplotními senzory v deskách, které dokáží rozpoznat pokles teploty při položení pokrmu na gril a vyrovnat ho navýšením teploty. Grilování na něm je tak rychlejší než na běžných grilech a výrazně vám usnadní cestu k vytouženým dobrotám.
S přípravou omáčky nám pomohl stolní super mixér Sage SBL920. Je vybaven speciálním nožovým systémem, má intuitivní ovládání a praktické příslušenstvím a je vyroben z kvalitních materiálů. Díky tomu se skvěle hodí jak pro zpracování potravin, mletí a mixování, tak např. i pro drcení ledu nebo přípravu zeleninových polévek.
- Postup přípravy na řepový burger: Nejprve si dejte vařit pohanku v osolené vodě, dokud nezměkne.
- Mezitím, co se vaří pohanka, si oloupejte červenou řepu a nastrouhejte ji najemno. Nastrouhanou řepu osolte a nechte 10 minut odležet, než řepa pustí vodu. Poté z řepy vymačkejte, co nejvíce šťávy.
- Do velké mísy dejte vymačkanou řepu, vařenou pohanku, prolisovaný česnek, majoránku, pepř, sůl, olivový olej, nadrobno nakrájenou jarní cibulku a vše důkladně promíchejte.
- Ze směsi vytvořte si 6 stejných kuliček, ze kterých pak vytvoříte burgery, které vložíte na gril.
- Rozehřejte si kontaktní gril Sage na 200 °C. Teplotu nastavíte jednoduše kruhovým ovladačem PLATE TEMP.
- Výšku plotýnek nastavte na LOCK a čekejte, než zazní zvukový signál a na displeji přestane blikat vámi zvolená teplota.
- Jakmile je gril rozehřátý, vložte připravené burgery a zavřete gril. Aby byly burgery co nejvíce propečené, nechte nastavenou výšku plotýnky na stupni OPEN, aby se horní deska nedotýkala burgerů, ty by se pak negrilovaly, ale dusily, což nechceme.
- Burgery grilujte přibližně 7–8 minut. Není potřeba je obracet.
- Poté přidejte na gril kolečka cibule, které nechte jen lehce grilovat z každé strany a poté přidejte rozkrojenou bulku, kterou nechte na grilu prohřát.
- Bulku si potřete domácí medovo-hořčicovou omáčkou, položte burger z řepy, rajče, okurku, grilovanou cibuli a pořádně zakápněte omáčkou. Přiložte několik listů ledového salátu a přiklopte druhou půlkou bulky a můžete servírovat.
- Postup přípravy omáčky: Do nádoby od mixéru SAGE Super Q si dejte hořčici, med a snítky tymiánu. Důkladně zajistěte nádobu víkem
- Mixer zapněte tlačítkem ON/OFF a kruhovým ovladačem otočte na druhý stupeň CHOP a nechte mixovat 40 s.
- Po rozmixování si přendejte jemnou omáčku do misky a roztírejte na bulky.