Zeleninové placky na grilu a brambůrky

Zeleninové placky na grilu a brambůrky
My jsme tentokrát dostali chuť něco lehkého a vybrali jsme recept na zeleninové placky s bramborami. 
 
60 min
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
Cca 20 ks
Porcí pokrmu

Ingredience

  • 3 velké mrkve
  • 2 cukety
  • 4 vajíčka
  • 2 stroužky česneku
  • 3 jarní cibulky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • špetka pepře
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 kg malých raných brambor
  • pažitka, rajčátka – na ozdobu

Postup receptu

Jaro se blíží a nás to čím dál tím více láká ven na čerstvý vzduch a do přírody. S tím se nezadržitelně blíží i zahájení grilovací sezóny, v níž si budeme chtít pochutnat na voňavých a čerstvě připravených lahůdkách. Cestu k nim si můžeme ulehčit a usnadnit výběrem šikovného, a přitom nenáročného pomocníka. Právě takovým je chytrý kontaktní gril od prémiové značky Sage The Smart Grill BGR840. Je to opravdu mistr ve své kategorii a lze ho použít nejen jako kontaktní, ale i jako otevřený BBQ gril. Poradí si, jak s klasickým grilovacím repertoárem jako je maso, ryby a zelenina či ovoce, tak například i s palačinkami, omeletou, sendviči a dalšími pokrmy. 

Desky grilu – horní žebrovaná a dolní plochá – jsou vyrobeny ze zdravotně naprosto nezávadného materiálu Quantanium PFOA free a jsou vybaveny teplotními senzory. Ty dokážou rozpoznat pokles teploty při položení pokrmu na gril a vyrovnat ho navýšením. Díky tomu je grilování rychlejší než na běžných grilech. Desky lze mezi sebou měnit a výšku horní desky a sklon spodní plochy nastavovat. Součástí grilu je také grilovací sonda, která pomůže připravit maso podle vlastních představ a ohlídat správnou teplotu a dobu grilování. Na výběr je pět programů podle typu masa (hovězí, jehněčí, vepřové, kuřecí a ryby) a také stupeň propečení od raw až po well done.
  1. Nejprve si malé brambory důkladně omyjte a dejte je vařit do osolené vody, dokud nebudou měkké. Jakmile se brambory uvaří, nechte je chvíli vychladnout. Po vychladnutí si je rozkrojte napůl. Tyto půlky budeme nakonec také grilovat.
  2. Nadrobno si nastrouhejte mrkev a cuketu. Ze zeleniny vymačkejte co nejvíce šťávy. Ve velké míse si poté zeleninu smíchejte s nadrobno nakrájenou jarní cibulkou, vajíčkem, prolisovaným česnekem, polohrubou moukou, solí, pepřem a olivovým olejem. Vše důkladně promíchejte v řidší těsto a nechte chvíli odpočinout.
  3. Rovnou plotýnku grilu Sage BGR840 umístěte dolů. Výšku plotýnek kontaktního grilu nastavte na pravé straně. 
  4. Rozehřejte gril na 200 °C tak, že teplotu nastavíte kruhovým ovladačem PLATE TEMP, zahřátí bude trvat jen chvilku. Počkejte, než zazní zvukový signál a na displeji přestane blikat vámi zvolená teplota. 
  5. Jakmile je gril rozehřátý, můžete začít pokládat placky. Nemusíte dávat olej nebo jiný tuk, placky se díky nepřilnavému povrchu nepřilepí. Na spodní plochou desku dejte větší lžíci těsta a vytvořte placku – protože plocha desky je dostatečně veliká, vejde se na ni cca 6 placiček. 
  6. Gril zavřete. Aby byly placky co nejvíce propečené, nechte nastavenou výšku plotýnky tak, aby se horní deska nedotýkala placek. Placky tak budou hezky nadýchané, propečené a ne udušené.
  7. Placky grilujte přibližně 3 minuty z jedné strany a poté je otočte a 1 minutu z druhé strany.
  8. Jakmile jsou všechny placky hotové, gril celý otevřete a otřete plotýnku papírovou utěrkou, aby vám na ní nezůstaly kousky těsta a nepřipalovaly se. Díky nepřilnavému materiálu není třeba gril více umývat. 
  9. Teplotu nyní nastavte na 230 °C a čekejte, než zazní zvukový signál a na displeji přestane blikat vámi zvolená teplota.
  10. Poté si plotýnku potřete zhruba lžící olivového oleje a naskládejte na ni půlky vařených brambor. Aby byly brambůrky co nejvíce opečené, nechte horní vroubkovanou plotýnku položenou na bramborách. Brambory grilujte cca 5 minut, nemusíte je obracet.
  11. Po dokončení grilování gril vypněte a nechte otevřený, aby vychladl. Desky ještě za tepla vytřete papírovým ubrouskem do sucha. A můžete servírovat.
  12. Při podávání posypte brambůrky a placky hrubozrnnou solí a přidejte čerstvou zeleninu s nadrobno nakrájenou pažitkou.
Sage vám přeje dobrou chuť!