Koblihy nepatří, jen k masopustu
Koblihy nebo také „boží milosti“ jsou symbolem masopustního veselí, ale dnes už si je dopřáváme po celý rok. Jsou stálicí mezi českými moučníky, zná je každé malé dítě a jsou rozšířené do všech koutů a krajů.
Jak to tak bývá u oblíbených pochoutek, i historie koblih je bohatá. Datuje se až do starého Řecka, Říma a Egytpa. V každém případě, první specialisté na tento moučník, tzv. kobližníci, se objevili už ve 14. století a připravovali je v období masopustu. V našich končinách se zmínky o koblihách pojí s Rakousko-Uherskem a první doklad pochází z Vídně roku 1690, kdy je pekařka Cäcilie Krapf měla usmažit a prodávat ve svém obchodě jako masopustní laskominu. Tradičně bývaly plněné ovocnou směsí, ale dnes, kdy jsou koblihy známé po celém světě, jim každý kraj vtiskl trochu jinou podobu nebo náplň. Příkladem může být například americká verze, tzv. donuty, které mají uprostřed díru a ochucují se polevou či zdobením shora. Každopádně ty klasické, české, si stále zachovávají svoji původní podobu, i když i u nás je na výběr velké množství druh, pokud jde o náplně.
Řada lidí má recept na koblihy spojený s náročným a pracným postupem, což nakonec naznačuje i pohádka O koblížkovi: „Já jsem koblížek, z mouky dělaný, smetanou mísený, na másle smažený, na okně chlazený.“ Když ho ale vyzkoušíte, zjistíte, že je jednoduchý a zvládne ho každý. Za odměnu vás čeká mísa plná voňavých koblih lehkých jako pírko, co mají uvnitř těsto měkoučké, a navenek jsou pěkně vypečené a zdobí je světlý prstýnek navlečený kolem dokola. A díky kávovému krému poznáte i novou chic chuť a uvidíte, že jeden koblížek vám nebude stačit! Recept najdete zde na stránkách Sage.
Příprava těsta je jednoduchá a můžete si ji ještě usnadnit díky profesionálnímu kuchyňskému robotu SAGE The Bakery Boss BEM825. Je to všestranný pomocník pro míchání, hnětení a šlehání. Jeho provedení a použité materiály jsou vysoce kvalitní a stejné jako u profesionálních výrobků používaných v komerčních provozech. Nastavitelný je na 12 stupňů rychlosti, které se zobrazují na rychlostním ukazateli. Elektronická regulace a vysoký výkon motoru zajišťují konstantní otáčky bez ohledu na množství zpracovávaných potravin. Díky tzv. planetárnímu zpracování, při kterém hlava robota rotuje v opačném směru než nástavec, máte jistotu důkladného a rovnoměrného zpracování potravin bez hrudek. Součástí výbavy jsou dostatečně velké nádoby na suroviny – 3,8 l nerezová a 4,7 l skleněná. Ovládání je jednoduché a intuitivní a zobrazuje se na podsvíceném LCD displeji s časovačem.
Jak to tak bývá u oblíbených pochoutek, i historie koblih je bohatá. Datuje se až do starého Řecka, Říma a Egytpa. V každém případě, první specialisté na tento moučník, tzv. kobližníci, se objevili už ve 14. století a připravovali je v období masopustu. V našich končinách se zmínky o koblihách pojí s Rakousko-Uherskem a první doklad pochází z Vídně roku 1690, kdy je pekařka Cäcilie Krapf měla usmažit a prodávat ve svém obchodě jako masopustní laskominu. Tradičně bývaly plněné ovocnou směsí, ale dnes, kdy jsou koblihy známé po celém světě, jim každý kraj vtiskl trochu jinou podobu nebo náplň. Příkladem může být například americká verze, tzv. donuty, které mají uprostřed díru a ochucují se polevou či zdobením shora. Každopádně ty klasické, české, si stále zachovávají svoji původní podobu, i když i u nás je na výběr velké množství druh, pokud jde o náplně.
Řada lidí má recept na koblihy spojený s náročným a pracným postupem, což nakonec naznačuje i pohádka O koblížkovi: „Já jsem koblížek, z mouky dělaný, smetanou mísený, na másle smažený, na okně chlazený.“ Když ho ale vyzkoušíte, zjistíte, že je jednoduchý a zvládne ho každý. Za odměnu vás čeká mísa plná voňavých koblih lehkých jako pírko, co mají uvnitř těsto měkoučké, a navenek jsou pěkně vypečené a zdobí je světlý prstýnek navlečený kolem dokola. A díky kávovému krému poznáte i novou chic chuť a uvidíte, že jeden koblížek vám nebude stačit! Recept najdete zde na stránkách Sage.
Příprava těsta je jednoduchá a můžete si ji ještě usnadnit díky profesionálnímu kuchyňskému robotu SAGE The Bakery Boss BEM825. Je to všestranný pomocník pro míchání, hnětení a šlehání. Jeho provedení a použité materiály jsou vysoce kvalitní a stejné jako u profesionálních výrobků používaných v komerčních provozech. Nastavitelný je na 12 stupňů rychlosti, které se zobrazují na rychlostním ukazateli. Elektronická regulace a vysoký výkon motoru zajišťují konstantní otáčky bez ohledu na množství zpracovávaných potravin. Díky tzv. planetárnímu zpracování, při kterém hlava robota rotuje v opačném směru než nástavec, máte jistotu důkladného a rovnoměrného zpracování potravin bez hrudek. Součástí výbavy jsou dostatečně velké nádoby na suroviny – 3,8 l nerezová a 4,7 l skleněná. Ovládání je jednoduché a intuitivní a zobrazuje se na podsvíceném LCD displeji s časovačem.