Focaccia, voňavé pečivo mnoha chutí
Tradiční italský chléb
45 min. + 1h kynutí
Příprava pokrmu + vaření
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
Obtížnost pokrmu
5
Porcí pokrmu
Porcí pokrmu
Ingredience
Suroviny na těsto- 550 g špaldové hladké mouky
- 5 lžic olivového oleje
- špetka soli
- ½ kostky droždí
- 260 ml vlažné vody
Suroviny na focacciu
- 100 g sýru feta
- 1 středně velká řepa
- olivový olej na potření
- tymián na posypání
Suroviny na zálivku
- 2 lžíce řepové šťávy
- 2 lžíce hustého medu
Postup receptu
Tradiční italský chléb focaccia, který v Itálii najdete opravdu na každému rohu, si můžete velmi snadno připravit i doma. Základní recept vychází z minima ingrediencí, a právě proto se mu v Itálii přezdívá „chléb chudých“. My jsme si pro vás připravili méně tradiční verzi, focacciu s řepou a feta sýrem, kterou jsme upekli v naší pizza peci The Smart Oven Pizzaiolo. Součástí receptu je i postup pro přípravu základního těsta na focacciu. V této podobě je možné focacciu servírovat například k zeleninovým salátům, k sýrům, grilovanému masu, zapékanou ve formě sendviče nebo jen tak k polévce.
- Nejprve začněte přípravou těsta. Do mísy od robotu si dejte špaldovou mouku, olivový olej, sůl a rozdrobené droždí. Zapněte robota a nechte hnětat, dokud se nezapracuje všechen olej.
- Poté začněte postupně přidávat vlažnou vodu a nechte hníst, dokud se těsto nebude krásně odlepovat od kraje. Někdy je zapotřebí dokončit hnětení ručně na lehce posypaném válu.
- Když je těsto hotové, dejte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.
- Během kynutí si řepu očistěte, oloupejte, nakrájejte na kostičky a dejte vařit. Po uvaření nechte vychladnout.
- Dále si připravte zálivku. Do hustého medu přidejte řepovou šťávu a důkladně promíchejte, aby se med se šťávou spojil.
- Když je těsto nakynuté, rozdělte si jej na pět kusů. Z každého kusu vytvořte bochánek a z něj pak placku o velikosti většího talířku.
- Takto připravené placky nechte pod utěrkou ještě asi 15 minut kynout.
- Během posledního kynutí si připravte pizza pec THE SMART OVEN® PIZZAIOLO.
- Na pizza peci otočte ovladačem STYLE na položku TENKÁ PIZZA (5. stupeň) a druhým ovladačem nastavte stupeň opečení na druhý stupeň (mezi počáteční a středovou pozicí).
- Časovač se podsvítí a nastavte na něm dobu pečení sedm minut.
- Světelná kontrolka připravenosti bude blikat, což znamená, že se trouba zahřívá. Nechte troubu dostatečně předehřát, až světelná kontrolka připravenosti přestane blikat a rozsvítí se. Doba předehřátí trouby může trvat od deseti do dvaceti minut v závislosti na vybraném provozním režimu.
- Až se pec předehřeje, zazní zvukové upozornění a kontrolka předehřevu bude svítit.
- Jakmile jsou placky nakynuté, lehce si posypte hrubou moukou vkládací lopatku na pizzu, položte na ni placku a potřete ji trochou oleje. Vložte a lehce zamáčkněte nakrájenou řepu a posypte nadrobeným sýrem feta.
- Musíte pracovat rychle, aby se těsto nepřilepilo k lopatce.
- Jakmile je focaccia ozdobená a připravená k pečení, otevřete dvířka a vložte lopatku až do zadní části trouby. Nechte, aby konec lopatky spočinul na zadní straně plotny, a focacciu z lopatky jejím náklonem sesuňte na kámen.
- Zavřete dvířka a stiskněte časovač, který spustí odpočítávání doby přípravy (sedm minut).
- Jakmile je proces přípravy dokončen, zazní zvukové upozornění a podsvícení časovače se krátce rozbliká a poté zhasne. Za pomoci lopatky vyjměte focacciu z trouby a dejte ji na mřížku.
- Na mřížce focacciu zakápněte připravenou zálivkou, posypejte tymiánem a nechte lehce vychladnout. Poté můžete servírovat.