Skořicoví šneci

Skořicoví šneci
Kynuté těsto, skořice a vrstva polevy z krémového sýra, másla, cukru a vanilkového extraktu.
2 hodiny
Příprava pokrmu + vaření
Lehká
Obtížnost pokrmu
16 ks
Porcí pokrmu

Ingredience

Suroviny na těsto
 
  • 140 ml mléka
  • 7 g kvasnic
  • 35 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 40 g másla
  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
 
Suroviny na skořicovou náplň
  • 60 g másla
  • 130 g tmavého cukru
  • 15 g mleté skořice
 
Suroviny na polevu
  • 200 g sýru žervé
  • 30 g másla
  • 30 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup receptu

Kynuté těsto, skořice a vrstva polevy z krémového sýra, másla, cukru a vanilkového extraktu. Skořicoví šneci. Podzim se blíží a s ním přichází i čas na tento lahodný dezert. Tradiční skořicové rolky jsou dezertem typickým pro Švédsko. Tam se však připravují ještě s kardamonem a tzv. perlovým cukrem. My jsme si pro vás připravili recept vycházející spíše z amerických „cinnamon buns“. Avšak trošku netradičně jsme je upekli v pizza peci Sage Pizzaiolo.

Že pec na pizzu Sage SPZ820 Pizzaiolo neslouží jen pro přípravu domácí pizzy, jsme si vyzkoušeli při přípravě skořicových šneků. Do pánve s odnímatelnou rukojetí, jež je součástí výbavy a kterou jsme důkladně vymazali máslem, jsme vyskládali šneky. Zatímco se nám předehřála trouba, nechali jsme je ještě kynout. Pec na pizzu Sage můžete rozpálit až na 400 °C, při pečení šneků vám však stačí 160 °C a za 12 minut je máte upečené. Teplotu nastavíte manuálně, při přípravě pizzy však můžete využít i přednastavené programy. Wood Fired je ideální pro pečení pizzy neapolského typu, New York zase pro pečení pizzy s vyšším těstem, program Pan slouží k přípravě pizzy v pánvi, Thin & Crispy zase využijete při přípravě tenké a křupavé pizzy. V neposlední řadě stojí za zmínku i program Frozen pizza, který ocení ti, kdo věčně nestíhají a mají doma v mrazáku vždy nějakou tu mraženou pizzu.
  1. Nejprve začněte přípravou těsta. Do mísy od robota si dejte mléko, kvasnice a cukr. Nechte vzejít kvásek a poté přidejte vejce, rozpuštěné máslo, hladkou mouku a špetku soli.
  2. Za pomoci robota vymíchejte krásně hladké těsto, které poté nechte pod utěrkou kynout hodinu.
  3. Mezitím, co kyne těsto, si připravte skořicový cukr a polevu na šneky.
  4. Skořici smíchejte s cukrem a nechte si máslo povolit při pokojové teplotě.
  5. Dále si připravte polevu. Sýr žervé, máslo o pokojové teplotě, cukr a vanilkový extrakt vyšlehejte v krásně krémovou pěnu. Poté ji dejte do lednice vychladnout.
  6. Jakmile je těsto nakynuté, dejte si jej na pomoučený vál a válečkem z něj vyválejte obdélník o tloušťce zhruba 3 mm.
  7. Na těsto rozetřete povolené máslo a na něj nasypejte skořicový cukr, který do těsta lehce vmáčkněte. Takto potřené těsto zarolujte do rolády a nakrájejte na proužky zhruba 1,5 cm tlusté.
  8. Pánev od pizza pece THE SMART OVEN® PIZZAIOLO vymažte máslem a vyskládejte do ní nakrájené šneky.
  9. Šneky vyskládané v pánvi nechte kynout ještě zhruba 15–20 minut. Mezitím si dejte předehřát pizza pec  THE SMART OVEN® PIZZAIOLO.
  10. Na pizza peci otočte ovladačem STYLE na položku 160 °C a druhým ovladačem nastavte stupeň opečení na druhý stupeň (mezi počáteční a středovou pozicí).
  11. Časovač se podsvítí a nastavte na něm dobu pečení 12 minut.
  12. Světelná kontrolka připravenosti bude blikat, což znamená, že se trouba zahřívá. Nechte troubu dostatečně předehřát, až světelná kontrolka připravenosti přestane blikat a rozsvítí se. Doba předehřátí trouby může trvat od 10 do 20 minut v závislosti na vybraném provozním režimu.
  13. Poté, co je pec předehřátá, zazní zvukové upozornění a kontrolka předehřevu bude svítit.
  14. Až  šneci v pánvi nakynou, vložte pánev do pizza pece na kámen. Zavřete dvířka a stiskněte ovladač časovače.
  15. Jakmile je proces přípravy dokončen, zazní zvukové upozornění a podsvícení časovače  krátce zabliká a poté zhasne. Vyjměte pánev z trouby a dejte ji na prkénko vychladnout.
  16. Ještě teplé šneky potřete sýrovou polevou.